• Domov
  • Razpršeni hoteli, turistične kooperative

11. aprila 2015 je IstraTerra organizirala ogled dobrih praks razvoja turizma na podeželju Furlanije-Julijske krajine »razpršeni hoteli in turizem na kmetiji«. IstraTerra je turistična agencija s statusom socialnega podjetja, ki iz tradicionalnih znanj in dediščine, ustvarja ter ponuja sodobne, a trajnostne zgodbe. Gre za prvo socialno podjetje v koprski občini, njegov ključni socialno – podjetniški motiv pa je aktivacija turističnih potencialov Istre.

Strokovne ekskurzije se je udeležila tudi predstavnica SOS, ki je tako iz prve roke izvedela kako so v sosednji državi s sodelovanjem oz. zadružništvom in pomočjo EU sredstev razvili uspešno trajnostno turistično zgodbo na podeželju in se seznanila z delovanjem razpršenih hotelov. V treh krajih pokrajine Carnio je ekskurzija kakšnim petdesetim udeležencem, pretežno Istrijanom med njimi pa tudi nekaj Prlekom, Štajer243 FOTO ARIANNA 308cem in Gorenjcem predstavila tri dobre prakse:

  • Ekološka turistična in didaktična kmetija Sot la Napa. Na kmetiji uspešno povezujejo kmetijstvo s turizmom. Nudijo domačo kulinariko, prenočišča in izobraževalne programe. Urejeno imajo tudi trgovino na kmetiji.
  • Razpršeni hotel Comeglians. Ideja o turistični revitalizaciji vasi sega v leto 1978, pred dobrimi desetimi leti pa so s pomočjo programa LEADER razpršeni hotel tudi dejansko vzpostavili. Skupaj ponujajo več kot 100 ležišč. So prvi primer razpršenega hotela, ki je pridobil EU znak za okolje »Ecolabel (Marjetica)«.
  • Razpršeni hotel Borgo Soandri (Sutrio). Velja za enega najbolj znanih razpršenih hotelov in združuje več kot 40 ponudnikov prenočišč. Delujejo v obliki zadrug v katero se lahko vključijo tako ponudniki prenočišč, kot tudi ponudniki gostinskih in ostalih storitev.

Glede na velik poudarek o pomembni vlogi občin in županov pri razvoju in delovanju razpršenih hotelov oz. turističnih kooperativ in na velik razvojni potencial, na SOS ocenjujemo da je strokovna ekskurzija zelo primerna tako za občine ki so turistično že razvite, kot tiste, ki šele razmišljajo v tej smeri. Zato smo se z IstraTerro že dogovorili za možno ponovitev, z nekoliko prilagojenimi vsebinami in programom za občine. Ekskurzija bo namenjena županjam in županom ter ključnim razvojnikom trajnostnega turizma v posameznih lokalnih okoljih. Trenutno zbiramo predhoden interes in primeren termin izvedbe, predvidoma v zadnjem tednu meseca maja (torek, 26.5.). Ekskurzija bo enodnevna z jutranjim odhodom iz in večernim povratkom v Ljubljano. Predhodni interes lahko sporočite na sasa.kek@skupnostobcin.si, da vam lahko na vaš email naslov pošljemo vabilo, ko bo pripravljeno.

Razpršeni hotel


Nazadnje posodobljeno: