• Domov
  • Študijska ekskurzija v Karnijske Alpe, 26. 5. 2015

V torek, 26. 5. 2015 smo v organizaciji Skupnosti občin Slovenije in IstraTerre, s predstavniki slovenskih občin obiskali mesteci Sutrio in Tolmezzo v sosednji Italiji. V Sutriu so s turistično kooperativo povezali več lastnikov nepremičnin ter drugih ponudnikov storitev in v kraju uredili namestitvene kapacitete s preko 160 ležišči v tako imenovani razpršeni hotel. V nekaterih občinah po Sloveniji že delujejo v smeri realizacije turistične kooperative, s katero želijo povezati različne deležnike in tako spodbuditi razvoj turizma, podjetništva oz. razvoj skupnosti. Ustanavljanje turističnih kooperativ spodbuja tudi Vlada RS, in tako se je v sodelovanju s Skupnostjo občin Slovenije oblikovala ekspertna skupina za razvoj turističnih kooperativ, v kateri poleg predstavnikov ministrstev sodelujejo strokovnjaki za trajnostno naravnan turizem in zadružništvo.

Objavljamo nekaj utrinkov z ekskurzije v fotografiji in povezavo na prispevek RTV SLO:

Vsem udeleženkam in udeležencem se zahvaljujemo za udeležbo in upamo, da je bila ekskurzija dovolj poučna in zanimiva, da bo spodbudila razmišljanje o možnostih povezovanja turističnih deležnikov tudi v obliki kooperative oz. vzpostavitvi razpršenega hotela.

Pripravili smo zapis videnega in slišanega:

Objavljamo tudi dodatno gradivo o zadružništvu, ki nam ga je posredovala udeleženka ekskurzije Karolina Babič iz Združenja CAAP, kjer izvajajo podporne programe za razvoj zadružništva in so gradivo tudi pripravili: