• Domov
  • Z ministrom Koprivnikarjem o nižanju stroškov občinam

21.5.2015 – Na Ministrstvu za javno upravo je potekal sestanek z ministrom Koprivnikarjem, ki je bil namenjen preveritvi stanja na področju zniževanja stroškov občinam in pregledu možnih ukrepov.

V Skupnosti občin Slovenije ocenjujejo, da projekt nižanja stroškov občinam v zastavljenem roku najverjetneje ne bo uspešen, saj konec meseca maja še ni predloženih ustreznih zakonodajnih rešitev. Glede na procedure spreminjanja zakonodaje, učinkov nižanja sredstev ni mogoče pričakovati s 1. julijem 2015. S strani Skupnosti občin opozarjajo še, da se občine že soočajo z nelikvidnostjo, zato je bojazen, da bo težava, ko se bo v drugi polovici leta znižala povprečnina še večja. Predsednik Skupnosti občin Slovenije Ivan Žagar je na sestanku izpostavil tudi, da v Skupnosti pričakujejo ne le ocene prihrankov, ampak tudi konkretne analize, iz katerih bo jasno razvidno, kakšni ti dejansko so.

Minister Koprivnikar, ki ima vlogo koordinatorja med ministrstvi, je sicer na sestanku izrazil prepričanje, da bo vladi vendarle uspelo sprejeti potrebne zakonodajne spremembe do 30.6.2015, kakor izhaja iz podpisanega Dogovora o višini povprečnine. Če omenjenega finančnega učinka ne bo, bo namreč morala vlada v skladu z dogovorom občinam izpad zaradi nižje povprečnine zagotoviti na drug način.

Minister Koprivnikar se bo s predstavniki občin ponovno sestal prvi teden v juniju, ko bodo rezultati aktivnosti za nižanje stroškov občin že predstavljeni vladi.


Nazadnje posodobljeno: