• Domov
  • Županje in župani jugovzhodne Evrope se posvetujejo o javnih storitvah v času begunske krize

Zagreb, 30. septembra 2015 – ” Vpliv in Izzivi begunske krize za lokalne oblasti jugovzhodne Evrope”, bo osrednja tema okrogle mize, ki jo bo mreža združenj lokalnih oblasti jugovzhodne Evrope (NALAS) organiziral s podporo Nemške organizacije za razvojno sodelovanje (GIZ) in Švicarske organizacije za razvojno sodelovanje (SDC), dne 2. oktobra 2015 v Zagrebu.

Župani in občinski uslužbenci iz občin Kutina, Tovarnik, Zabok, Njemci (Hrvaška) Kanjiza, Paraćin, Preševo (Srbija), Kumanovo (Makedonija), Kahramanmaras in Istanbul (Turčija) bodo delili svoja razmišljanja ter svoje izkušnje in prakse z večjim prihodom beguncev do sedaj, predstavili bodo nujne ukrepe, postopke in metode soočanja s krizo, glede na lokalno pristojnost in vprašanja, ki jih je potrebno upoštevati v izrednih razmerah. Razpravljali bodo tudi o možnostih za regionalno usklajevanje in sodelovanje. Tudi predstavniki donatorske skupnosti se bodo udeležili srečanja in se posvetili razpravi o potrebah lokalnih skupnosti na področju podpore in nujnih ukrepov.

Jugovzhodna Evropa se soočala z velikim dnevnim pritokom beguncev iz Sirije in drugih držav, ki v mnogih primerih dnevno presega število lokalnega prebivalstva. To je ustvarilo veliko novih izzivov za lokalne skupnosti. Na eni strani lokalne oblasti delujejo vzporedno z nacionalnimi oblastmi, humanitarnimi in drugimi organizacijami pri zagotavljanju podpore in potrebne zdravstvene oskrbe za begunce. Na drugi strani pa morajo nenehno zagotavljati visoko kakovostne storitve za precej povečano število ljudi in slabem stanju infrastrukture.

“To srečanje ni le še ena konferenca,” je povedal gospod Emil Drăghici, predsednik NALAS in župan Vulcana-Bai, v Romuniji. “To bo odprta razprava z in med županjami in župani prizadetih občin. To bo razprava o situaciji v realnem času, razumevanju izzivov, s katerimi se soočamo, vzpostavitvi kratkoročnega akcijskega načrta o tem, kako lahko združenja občin in njihova mreža NALAS, v sodelovanju z drugimi partnerji, pomaga občinam pri spopadanju s to situacijo”.

Ključni dogodki za medije:

2 oktober 2015, petek –  9:00, Hotel Westin Zagreb, Hrvaška
09:00 – 10:00 Otvoritev in uvodni nagovori
10:00 – 10:30 Izjave za javnost

Program dogodka

Za več informacij se obrnite na:

  • Ga Jelena Janevska, NALAS Knowledge and Communications Manager, janevska@nalas.eu, + 389 70 280 582, www.nalas.eu.
  • Ga Vesna Fabris, Združenje občin v Republiki Hrvaški, vfabris@udruga-opcina.hr, +385 13689153

***

O NALAS: NALAS združuje 16 združenj, ki zastopajo približno 9000 lokalnih oblasti, izvoljenih od več kot 80 milijonov državljanov iz te regije. NALAS spodbuja proces decentralizacije, prispeva k spravi in stabilizacijskem procesu v regiji ter prispeva k procesu evropskega povezovanja v celotni regiji. NALAS izvaja regionalne pobude za svoje člane in pomaga združenjem, da postanejo bolj prepoznavni predstavniki lokalnih oblasti v odnosu do nacionalne vlade. NALAS zagotavlja storitve za lokalne oblasti v regiji v korist državljanov preko svojega centra znanja za razvoj lokalne samouprave v jugovzhodni Evropi. Za več informacij o NALAS obiščite spletno stran: www.nalas.eu


Nazadnje posodobljeno: