• Domov
  • 25. november – Mednarodni dan za odpravo nasilja nad ženskami

Ženske po vsem svetu, ne glede na stopnjo razvoja države v kateri prebivajo, bogastvo ali kulturo le-te države, so žrtve različnih oblik nasilja, kar preprečuje njihov enakovreden položaj z moškimi. Nasilje se rojeva v diskriminaciji, tako fizični kot psihični, nemalokrat pa izvira iz neustreznih zakonodajnih ureditev.

DEJSTVA:

  • v povprečju 35 odstotkov žensk in deklet po svetu doživi neko obliko fizičnega ali spolnega nasilja v toku življenja. Ponekod po svetu to pomeni vsaka 7 od 10,
  • po ocenah je 133 milijonov deklet in žensk doživelo neko obliko pohabljanja (rezanja) ženskih spolnih organov (najpogostejša praksa v 29 državah v Afriki in na Bližnjem vzhodu),
  • več kot 700 milijonov žensk se je bilo primorano poročiti kot otrok, 250 milijonov od teh pred dopolnjenim 15. letom. Dekleta, ki so se poročili pred 18. letom starosti, so manj verjetno zaključila svoje izobraževanje in bolj verjetno bile žrtve nasilja v družini kot tudi  zapletov pri porodu. (Vir: ZN)

1in3-women

Generalna skupščina Združenih narodov je leta 1999 razglasila 25. november za Mednarodni dan za odpravo nasilja nad ženskami ter povabila vlade, organizacije in posameznike po vsem svetu, naj na ta dan pripravijo aktivnosti za ozaveščanje javnosti o problematiki nasilja nad ženskami. Z Mednarodnim dnevom za odpravo nasilja nad ženskami (25. november) se prične ”šestnajst dnevna kampanja”proti nasilju nad ženskami, ki traja vse do Svetovnega dneva človekovih pravic (10. decembra).

Dvajset let po sprejetju Pekinške deklaracije in izhodišč za ukrepanje, ter štiri leta od podpisa (eno od ratifikacije) Konvencije Sveta Evrope o preprečevanju nasilja nad ženskami in nasilja v družini ter o boju proti njima (t.i. Istanbulske konvencije) se tudi delo v Sloveniji nikakor ni končalo. Slovenske občine, javni zavodi in organizacije so se letos organizirale in bodo svoje aktivnosti organizirale tekom ”16 dnevne kampanje”. Napovednik, ki je objavljen na straneh Društva SOS telefon – za ženske in otroke žrtve nasilja, se nahaja tukaj.

 

25. november je bil sicer prvič razglašen za mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami že na prvi feministični konferenci Latinske Amerike in Karibov v Bogoti leta 1981 v spomin na sestre Mirabel, ki so bile brutalno umorjene leta 1960 v času Trujillove diktature v Dominikanski republiki. Šestnajstdnevna kampanja  je bila prvič izvedena že leta 1991 s strani prvega Ženskega vodstvenega globalnega inštituta. Kot preteklo leto je zaščitna barva mednarodnega dne oranžna, geslo lanskoletne akcije je bilo ”Obarvaj svojo sosesko v oranžno”, k podobnim akcijam pa se poziva tudi to leto. V Kampanji Generalnega sekretarja OZN, ”Združite se, da se konča nasilje nad ženskami” (ang.: Unite to End Violence against Women) so vsi sodelujoči vabljeni, da foto in video material s pozitivnimi sporočili iz objavljajo na družabnih omrežjih (facebook.com/SayNO.UNiTE in twitter.com/SayNO_UNiTE, uporabite #orangetheworld).

orange-world

 

____________________

Uradna stran ZN o mednarodnem dnevu

OZN Ženske  – podstran

Napovednik ”16 dni akcij proti nasilju nad ženskami”2015