• Domov
  • Prehod v krožno gospodarstvo je možen tudi v Sloveniji (Konferenca o krožnem gospodarstvu, 3. 11. 2015)

Krožno gospodarstvo je strateška usmeritev Slovenije, ključno pa je aktivno in partnersko sodelovanje vseh, sporočajo udeleženci in organizatorji Konference o krožnem gospodarstvu, ki je 3. novembra v organizaciji Društva Ekologi brez meja, Ministrstva za okolje in prostor ter Službe Vlade RS za razvoj evropsko kohezijsko politiko potekala na Brdu pri Kranju.

Na izjemno dobro obiskani konferenci so predstavniki najboljših aktualnih primerov prakse iz Slovenije in Evrope pojasnili, kaj je krožno gospodarstvo. Krožno gospodarstvo je nov model, ki je nastal kot odziv na pritisk rastočega gospodarstva in potrošnje preko vseh meja. Usmerja se v preoblikovanje izdelkov in storitev, kroženje materialov, ponovno uporabo, popravila in recikliranje; temelji na uporabi energije iz obnovljivih virov, opušča nevarne kemikalije in znižuje porabo surovin.

circonf_skupinska

Konference se je udeležila ministrica Irena Majcen, drugi predstavniki vlade in slovenskih podjetij, lokalnih skupnosti, nevladnih organizacij in številni posamezniki, ki jim krožno gospodarstvo predstavlja izziv. “Za uspešen prehod je bistvenega pomena tesno sodelovanje med politiko, gospodarstvom in drugimi deležniki družbe. Raziskave so pokazale pozitivne učinke krožnega gospodarstva na BDP, zaposlovanje in okolje. Torej ne gre več za izbiro med zaposlovanjem in rastjo na eni strani ter okoljem na drugi. Imamo lahko vse. Prehod je neizogiben, omogoča rast znotraj omejitev planeta in dogaja se že zdaj!” dodaja Stephanie Hubold iz fundacije Ellen MacArthur, ki na evropski ravni predstavlja eno najpomembnejših strokovnih organizacij na področju prehoda v krožno gospodarstvo.

 

circonf_okrogla_miza

 

Dodatne informacije:

VIR: Ekologi brez meja