• Domov
  • Vključevanje Romov v Sloveniji in tujini (Mednarodna konferenca Broaden Horizons)

Dvodnevna Mednarodna konferenca Širi obzorja, ki je v četrtek, 26. novembra in petek, 27. novembra 2016 potekala v Kulturno kongresnem centru Dolenjske Toplice, je ponudila široko zastavljen pregled projektov na področju vključevanja romske skupnosti v večinsko družbo, tako na Slovenskem kot v drugih evropskih državah. Udeleženci, med njimi tudi predstavnica Skupnosti občin Slovenije, so spremljali številne prispevke strokovnjakov, sodelavcev in izvajalcev različnih projektov za Rome, imeli priložnost za mreženje, iskanje potencialnih novih partnerjev in izmenjavo izkušenj.

20151126_094431

V plenarno zasedanje prvega dne nas je uvedla romska glasbena skupina, ki je prijetno sprostila Veliko dvorano za nadaljnje delo. V uvodnem delu so se med govorci razvrstili Marjeta Gašperšič, direktorica RIC Novo mesto, Stane Baluh, direktor Urada za narodnosti, Branko Soćanec, direktor hrvaškega Generalnega urada za človekove pravice in pravice narodnih manjšin, Vlasta Nussdorfer, Varuhinja človekovih pravic, Sixto Molina, vodja delovne skupine posebnega predstavnika Generalnega sekretarja Sveta Evrope, Jožek Horvat Muc, predsednik Zveze Romov Slovenije in Evropske romske zveze, Janja Rošer, predsednica Sveta romske skupnosti, Petra Javrh iz Andragoškega centra Slovenije ter vodji projektov za Rome iz novomeškega RIC, Gabi Ogulin Počrvina (projekt Finally) ter Ana Granda Jakše (projekt e-RR).

20151126_151549Sledilo je več vzporednih zasedanj, katerih glavna tema je bilo delo in izkušnje iz področja vključevanja Romov. Udeleženke in udeleženci konference smo izvedeli za projekte iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Poljske, Slovaške, Češke, Romunije, Bolgarije, Grčije in Italije na področju zaposlovanja, izobraževanja, zdravstva, imeli priložnost spoznati lastne stereotipe in predsodke ter razmišljali o njihovih trajnostnih rezultatih.