• Domov
  • Podpisana je Luksemburška deklaracija za nadaljnje korake na področju socialne ekonomije

3. in 4. decembra 2015  je v Luksemburgu potekala konferenca na temo »Spodbujanja socialnih podjetij v Evropi«, kjer sta Slovenijo predstavljala Tadej Slapnik, državni sekretar v kabinetu predsednika Vlade RS, pristojen za socialno ekonomijo in Nena Dokuzov, vodja sektorja za socialno podjetništvo, zadružništvo in ekonomsko demokracijo na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.
Ob robu konference je bila podpisana Luksemburška deklaracija z naslovom »Koraki k izgradnji boljšega ekosistema za podjetja v socialni ekonomiji«. Prvič v zgodovini EU je bil namreč ob predsedovanju države članice EU sprejet sklep Sveta o spodbujanju socialne ekonomije, ki predstavlja zaključek Luksemburške deklaracije. Ta naslavlja države članice EU, še posebej pa poziva Evropsko komisijo k nadaljnjim korakom na področju socialne ekonomije, k večji aktivnosti in k oblikovanju konkretnih rešitev za spodbujanje socialne ekonomije.
V imenu Slovenije je Luksemburško deklaracijo podpisal državni sekretar Tadej Slapnik, ki je poudaril: »Slovenija si prizadeva spodbuditi socialno ekonomijo in do leta 2025 doseči evropsko povprečje 6,5 % zaposlenih v tem sektorju.«
Ministri držav članic so sprejeli tudi sklep, da bodo skupaj oblikovali neformalno ministrsko skupino, ki bo prispevala k uspešnejšemu dialogu z Evropsko komisijo. Kot je poudaril Nicholas Schmit, luksemburški minister za delo, zaposlovanje, socialno in solidarnostno ekonomijo, krepitev socialne ekonomije ni odgovor na vse probleme, s katerimi se sooča Evropa v zadnjih letih, vendar pa predstavlja pomemben del odgovora na te izzive.