• Domov
  • Ženske na vodstvenih položajih spodbujajo poslovanje

1512B14-women-on-boards-diversity-leadership-gender-MSCI

Na podlagi ameriškega ponudnika indeksnih izračunov MSCI, podjetja z močnim ženskim vodstvom 36 % donosnost kapitala. Študija je zajela 1643 podjetij, ki jih MSCI svetovni indeks pokriva. Podjetja z močnim ženskim vodstvom (podjetje ima vsaj tri članice uprave podjetja, ali žensko direktorico in vsaj eno članico uprave) so imele v obdobju med koncem 2009 in septembrom 2015 v povprečju 10,1 % donosnost kapitala.  Podjetja, kjer ženske niso prisotne na vodstvenem položaju, imajo v enakem obdobju ”le” 7,4 % donosnost kapitala. Prav tako so podjetja z večjo prisotnostjo žensk v upravah/odborih v manjšem številu soočajo s korporativnimi škandali v primerjavi z tistimi, kjer žensk na vodilnih položajih ni.

Izvajalci raziskave konkretne ugotovitve, zakaj je temu tako, niso dali, so pa opozorili na akademske raziskave iz managementa in socialne psihologije ki kažejo, da so skupine z raznoliko sestavo bolj inovativne in dajo boljše odločitve. Podobna študija, ki jo je opravila računovodska firma Grant Thornton, je na primeru podjetij iz Velike Britanije, Združenih držav Amerike in Indije prav tako ugotovila, da so podjetja z vsaj eno žensko članico odbora delovala bolje. V Ameriki so le v okoli 17 % podjetij ženske članice odborov, v Veliki Britaniji pa v okoli 25 %.

151106-women-on-boards-Calalyst-Bloomberg

Kljub temu se stvari premikajo: kanadski premier Justin Trudeau je uspel sestaviti prvi kabinet z enakim številom ženskih in moških funkcionarjev. V Nemčiji bo nov zakon zagotovil, da bo v upravah največjih podjetij moralo sedeti vsaj 30 % žensk do naslednjega leta. Ponekod, nam najbližje v Franciji in na Norveškem, pa so to številko že presegli. Ameriška ”kampanja 2020” pa si je zadala bolj zmeren cilj, namreč, da bo do leta 2020 vsaj 20 % direktorjev ženskega spola.

 

Vir