• Domov
  • Vabilo na tiskovno konferenco ob obisku predsednika Odbora regij v Sloveniji

Spoštovane predstavnice in predstavniki medijev,

na pobudo predsednika Skupnosti občin Slovenije dr. Ivana Žagarja bo Slovenijo v času od 18. marca do 21. marca obiskal predsednik Odbora regij Markku Markkula.

V dopoldanskem času 18. marca se bo predsednik Odbora regij udeležil srečanja s slovensko delegacijo v Odboru regij in slovenskimi županjami in župani, s katerimi bo spregovoril o razvoju in položaju slovenske lokalne samouprave, subsidiarnosti, nivojskem upravljanju in črpanju evropskih sredstev.

Ob zaključku njegovih pogovorov s predstavniki slovenskih lokalnih oblasti vas vabimo na tiskovno konferenco, ki bo potekala v petek, 18.3.2016 ob 11.30 uri, v dvorani Cassiopea, Austria Trend Hotel Ljubljana, Dunajska 154, 1000 ljubljana.

Vljudno vabljeni!

**

Skupnost občin Slovenije je največje reprezentativno združenje lokalnih skupnosti v Sloveniji, ki šteje 177 občin članic. Število prebivalk in prebivalcev, ki jih skupnost skozi občine članice pokriva je več kot 90% vseh prebivalcev RS. Občine članice prihajajo iz vseh področij Slovenije, županje in župani pa so vseh političnih prepričanj. Združuje jih prepričanje, da je za razreševanje mnogih problemov, s katerimi se občine srečujejo, potrebno sodelovati, izmenjavati izkušnje (tudi s tujino), širiti vedenje in znanje ter združevati moči.

**

Odbor regij je predstavnik regij in mest v Evropski uniji in ima 350 članov – regionalno in lokalno izvoljenih predstavnikov iz 28 držav članic EU. Je posvetovalno telo, s katerim sta se dolžna posvetovati Evropska komisija in Svet Evropske unije, kadar se sprejema nova zakonodaja, ki ima neposreden učinek na regionalno in lokalno raven, kar obsega 70% vseh zakonodajnih predlogov. Pristojnosti Odbora regij se raztezajo na področje zaposlovanja, poklicnega usposabljanja, ekonomske in socialne kohezije, socialne politike, zdravja, izobraževanja in kulture, okolja, podnebnih sprememb, energetike, prometa in vseevropskih omrežij ter civilne zaščite in storitev splošnega pomena. Na leto organizira šest plenarnih zasedanj, več kot 40 posvetovanj z zainteresiranimi stranmi, 300 dogodkov in več kot 50 mnenj o zakonodaji EU.

***


Nazadnje posodobljeno: