• Domov
  • DST: Slovenske Konjice najlepše urejeni manjši kraj v Sloveniji

Slovenske Konjice so na 25. tekmovanju Moja dežela – lepa in gostoljubna osvojile priznanje za prvo mesto v kategoriji manjša mesta. Osrednje poslanstvo vseh krajev in drugih sodelujočih v projektu je skrb za trajnostni razvoj, kar sta poudarila predsednik Turistične zveze Slovenije Peter Misja in predsednik Državnega sveta Mitja Bervar na včerajšnji slavnostni prireditvi v kongresni dvorani Hotela Radin v Radencih.

img_4032

Častni pokrovitelj projekta je predsednik države RS Borut Pahor, Slovenske Konjice pa so imele v konkurenci manjših mest še dva sonominirana kraja Polzelo in Radlje ob Dravi. “Turizem ima posebno priložnost kot spodbujevalec trajnostnega, zelenega razvoja, kar kaže na to, da je lahko turizem sila dobrega. Pojem trajnostnega turizma vključuje zavzemanje za spoštljiv odnos do kulture in okoljske raznolikosti krajev. To je prava pot do zadovoljnega potrošnika, uspešne lokalne skupnosti in zdravega okolja,” je zbranim sporočil slavnostni govorec Mitja Bervar.

Letošnja prireditev je že 25.img_4042, projekt je star toliko, kot je stara naša država. “V tem letu TZS praznuje 110 let delovanja, mineva pa tudi 30 let, ko se je na televiziji prvič zavrtel znameniti oglas Slovenija, moja dežela, ki je skozi govorico naravnih lepot in turistične ponudbe Slovenije v ključnem zgodovinskem trenutku spodbujal našo nacionalno zavest ter bil glasnik prihajajočih sprememb in prelomnih odločitev,” je povedal Bervar. Naziv je tudi Občini Slovenske Konjice prišel ob okrogli obletnici, ko te praznujejo svoj 870. rojstni dan. Mesto že vrsto let velja za zgled prijaznosti in urejenosti. Odlikovano je bilo že z devetimi priznanji Turistične zveze Slovenije za urejeno in gostoljubno okolje, na prestižnem tekmovanju Entente Florale Europe pa je prejelo kar dve zlati medalji (1998, 2014), kar ga postavlja ob bok najlepše urejenih evropskih mest.

img_2152Za kaj se zavzema Turistična zveza Slovenije, je na včerajšnji prireditvi povedal njen predsednik Peter Misja: “Prioritetna naloge turistične društvene organizacije je skrb za urejenost krajev kot predpogoj za razvoj trajnostega turizma. Zato že 25. leto poteka tekmovanje krajev in vseh ostalih sodelujočih v projektu Moja dežela – lepa in gostoljubna. Urejenost naših krajev, inštitucij in celotne države je vsako leto boljša. K temu v veliki meri pripomorejo lokalne skupnosti, prostovoljci in naši turistični delavci. Seveda pa to ne pomeni, da smo storili vse. Dela nam pravzaprav nikoli ne bo zmanjkalo,” je zbrane opomnil Misja.

Slovenske Konjice zagotovo imajo za pokazati svojo lepoto in gostoljubje. Položene so med skrivnostno Konjiško goro na eni, na drugi strani pa jih objemajo sončni zlati griči img_2150vinorodnih Škalc. Na sprehod se je lepo podati skozi Stari in Mestni trg, ob potočku, ki teče skozi mesto, še posebej zdaj, ko je mestno jedro prenovljeno in je občinsko središče Slovenskih Konjic postalo sodobno urbano stičišče prebivalcev. Vse naravne in kulturne znamenitosti pa podpira pestra turistična ponudba, ki vabi obiskovalce v dvorec Trebnik, Mestno galerijo Riemer, Muzej predmetov avstro-ogrskega obdobja, Gasilski muzej Dravinjske doline, Konjiški grad, Žičko Kartuzijo in mnogo drugih.


Nazadnje posodobljeno: