• Domov
  • Županje in župani slovenskih občin nasprotujejo sprejetju tajnih sporazumov

Maribor, 12.10.2016 – Skupnost občin Slovenije (SOS) je na sedež Vlade RS, natančneje na dr. Mira Cerarja, danes poslala sveženj pisem županj in županov 106 slovenskih občin, ki od predsednika vlade zahtevajo, da na jutrišnjem zasedanju vlade le ta sprejme končno in za vse nadaljnje postopke na nivoju EU zavezujoče uradno stališče do prostotrgovinskega sporazuma med EU in Kanado – CETA, ki se glasi: Slovenija zavrača sporazum CETA.

Ko je Skupnost občin Slovenije v začetku septembra svojim članicam na seji predsedstva SOS predlagala, da se na poziv o deklaraciji občin kot skupnosti brez tajnih sporazumov (CETA, TTIP, TISA) ─ ti. TTIP Free Zones, odzove čim večje število slovenskih občin, ker »ni mogoče pristati na dogovore, ki bi izhajali ali izhajajo iz mednarodnih sporazumov, sklenjenih na nedemokratičen in nepregleden način«, se je organizacija aktivno pridružila borbi civilne družbe in strokovne javnosti, ki je prepričana, da se tako škodljivih sporazumov, ki koristijo zgolj multinacionalkam, ne sme sprejemati.

Med tem se je v zadnjih mesecih že več kot 2000 evropskim mestom, občinam in skupnostim, razglašenim za TTIP Free Zone, pridružilo tudi 9 slovenskih mest in občin: Mestna občina Celje, Mestna občina Maribor, Občina Ribnica na Pohorju, Občina Beltinci, Občina Žetale, Občina Hoče-Slivnica, Občina Litija, Občina Kamnik in Občina Jesenice. Minuli teden je predsednik Skupnosti občin Slovenije, Bojan Kontič, na županje in župane občin članic SOS, naslovil pobudo, da na predsednika slovenske vlade naslovijo pismo, v katerem dr. Cerarja pozivajo, da vlada na jutrišnji seji sprejme stališče do sporazuma CETA izključno v korist ljudstva, ki ga zastopa. »Čas za razmislek se izteka, saj o sporazumu med Kanado in EU (Comprehensive Economic and Trade Agreement – CETA) na ravni EU tečejo še zadnji postopki za njegovo potrditev. […] Več kot tri milijone ljudi v EU je podpisalo peticijo proti sprejetju tajnih sporazumov in več kot 2000 evropskih lokalnih skupnosti, mest ali regij (v njih živi skupaj več kot 75 milijonov ljudi) se je v znak protesta javno razglasilo za TTIP Free Zone – za skupnost brez tajnih sporazumov […] Peticijo za referendum o prostotrgovinskih sporazumih CETA in TTIP je v želji, da o tako pomembnih zadevah odloča ljudstvo, podpisalo že 4800 prebivalk in prebivalcev Slovenije. Glas državljank in državljanov, občank in občanov je več kot jasen in kot njihovi izvoljeni predstavniki in predstavnice smo ga dolžni upoštevati,« je v pozivu zapisal Kontič.

Na poziv se je odzvalo 106 županj in županov slovenskih občin, v katerih živi skupaj skoraj 1,2 milijona prebivalk in prebivalcev Slovenije, med njimi tudi Ljubljana, Celje, Maribor, Novo mesto, Nova Gorica, Ajdovščina, Miklavž na Dravskem polju, Radovljica, Črna na Koroškem, Črnomelj in Občina Grad.

Vsi so kot edini neposredno izvoljeni predstavniki prebivalk in prebivalcev v svojih lokalnih sredinah, ob izostanku kakršne koli možnosti soodločanja, začutili odgovornost do svoje skupnosti, da se javno opredelijo proti sprejetju sporazuma CETA. V zaključku pisma tako predsedniku Vlade RS sporočajo: »Spoštovani dr. Cerar! Kot župan/ja sem se zavezal/a zastopati interese naše skupnosti, našega lokalnega okolja, gospodarstva in ljudi, ki so del naše sredine. Zato mi ni in ne more biti vseeno, kakšne dogovore sprejema Vlada RS. Še posebej, kadar bodo ti dogovori neposredno škodovali dobrobiti naših občank in občanov. […] Ko so na tehtnico postavljeni praktično nični učinki za gospodarstvo in na drugi strani zgodovinsko očitne škodljive posledice za suvereno delovanje države, za naše kmetijstvo, prehranske standarde in okolje, za javno dobro ter delavske, socialne pravice, ne sme biti nikakršnega dvoma o tem, kako se opredeliti. Tudi vi ne bi smeli več dvomiti o odločitvi. Zavrnite sporazum CETA!« 


Nazadnje posodobljeno: