• Domov
  • Vabilo na tiskovno konferenco-Ocena ustavnosti zakona o pogrebni in pokopališki dejavnosti

Skupnost občin Slovenije, Združenje mestnih občin Slovenije, Mestna občina Ljubljana, Zbornica komunalnega gospodarstva pri GZS, Zveza društev upokojencev in Zveza potrošnikov Slovenije so večkrat in glasno nasprotovali novemu konceptu liberalizacije pogrebne dejavnosti, vendar so poslanke in poslanci ostali gluhi na vsa opozorila. Tudi na veto Državnega sveta in tako Zakon o pogrebni in pokopališki dejavnosti sprejeli v obliki, ki ustreza le določbam koalicijskega sporazuma in redkim posameznikom, ki si obetajo zaslužek tudi na tem področju.

Zato so se nasprotniki spornega zakona povezali in na Državni svet, ki ostaja načelna institucija in sledi interesom tistih, ki jih zastopa, naslovili skupno pobudo, da vloži na Ustavno sodišče kot najvišji organ sodne oblasti za varstvo ustavnosti in zakonitosti ter človekovih pravic in temeljnih svoboščin zahtevo za oceno ustavnosti Zakona o pogrebni in pokopališki dejavnosti.

Državni svet Republike Slovenije je o tem odločal na 46. seji 7. 12. 2016 in zahtevo sprejel soglasno. Ob vložitvi zahteve za oceno ustavnosti 62. in 63. člena Zakona o pogrebni in pokopališki dejavnosti in razlogih zanjo, bomo spregovorili v torek, 20. 12. 2016, ob 11. uri v prostorih parlamenta (soba 209/II).

Na tiskovni konferenci bodo spregovorili Jernej Verbič, predsednik Komisije za lokalno samoupravo in regionalni razvoj v Državnem Svetu, Bojan Kontič, predsednik Skupnosti občin Slovenije in Združenja mestnih občin Slovenije, Leo Kremžar, predstavnik Skupnosti občin Slovenije, predstavnik Mestne občine Ljubljana, Robert Martinčič, direktor javnega podjetja Žale in predsednik sekcije za pogrebno in pokopališko dejavnost ZKG-GZS ter prof. dr. Ciril Ribičič, strokovnjak na področju ustavnega prava.

Predstavnike medijev vljudno naprošamo, da na naslov barbara.horvat@skupnostobcin.si predhodno sporočite vašo prisotnost.

Vljudno vabljeni!


Nazadnje posodobljeno: