• Domov
  • Najava dogodkov v občinah ob Dnevu odprtih vrat 2017

Skupnost občin Slovenije tudi v letošnjem letu skupaj z nekaterimi občinami članicami organizira Dan odprtih vrat v občinah. Tako najavljamo, da bodo nekatere občine povabile svoje občanke in občane ter medijsko javnost, da jih obiščejo in ogledajo nekatere pridobitve, se informirajo o načrtih v lokalnem okolju in podajo svoje predloge k oblikovanju skupnega življenja v lokalni skupnosti.

Tako se tudi letos občine priključujejo skupni akciji in organizirajo dogodke v svojih lokalnih okoljih ob naslednjih terminih:

OBČINA APAČE: župan Občine Apače Franc Pižmoht bo s svojimi sodelavci vsem zainteresiranim občankam in občanom ter predstavnikom medijev na razpolago 15.2.2017 med 15.00 in 17.00 uro, ob 16.00 uri pa bo v Kulturnem domu Apače predstavil izvedene investicije v 2016 in zastavljene v letu 2017 ter si vzel čas za pogovor z zainteresiranimi.

OBČINA DOBRNA: župan Martin Brecl bo 15.2.2017 med 14.00 u+in 17.00 uro v sejni sobi Občine Dobrna občankam in občanom predstavil delovanje občine, doslej izvedene projekte v občini in razvojne možnosti lokalnega okolja ter skupaj z občankami in občani odprl razpravo o možnostih njihove realizacije.

OBČINA DOBROVNIK: Občina Dobrovnik in Dvojezična osnovna šola Dobrovnik bosta v sredo, 15. februarja 2017 od 15.00 do 17.00 ure odprli vrata Dvojezičnega vrtca Pikapolonica. Župan Marjan Kardinar in ravnateljica Milena Ivanuša bosta s svojimi sodelavci vsem zainteresiranim občankam in občanom ter predstavnikom medijev predstavila Dvojezični vrtec Pikapolonica.

OBČINA DOL PRI LJUBLJANI: tudi Občina Dol pri Ljubljani vabi na Dan odprtih vrat, 15.2.2017 med 16.00 in 17.00 uro, ko bodo odgovorni vodja investicije, župan mag. Janez Tekavc, podžupanja Marija Zajec in direktor občinskega uprave mag. Bojan Babič, zainteresiranim občankam in občanom ter predstavnikom medijev predstavili opravljeno preureditev osnovne šole Janka Modra (POŠ Senožeti), Senožeti 53, 1262 Dol pri Ljubljani.

OBČINA HOČE SLIVNICA: v Občini Hoče-Slivnica ob Dnevu odprtih vrat 15.2.2017 pripravljajo med 8.00 in 12.00 uro Predstavitev dela in nalog občine, občinskih pristojnosti in vodeni ogled po občinski zgradbi za skupine iz vrtca in šole pod nazivom »Občina blizu občankam in občanom«(po predhodnem dogovoru), med 9.00 in 10.00 uro bo v mali sejni sobi Občine Hoče-Slivnica potekal odprti pogovor z županom Markom Soršakom, med 10.00 in 11.00 uro pa bo v mali sejni sobi Občine Hoče-Slivnica potekala predstavitve aktualnih ali bodočih investicijskih načrtov ali pomembnih projektov ter razvojnih možnosti. Od 11.30 ure dalje občina v veliki sejni sobi Občine Hoče-Slivnica organizira otroški občinski svet na temo Večgeneracijsko sodelovanje, ob zaključku Dneva odprtih vrat pa bo potekala še skupna akcija Občine Hoče-Slivnica, osnovnih šol in vrtcev z aktivacijo pobude Planetu prijazna občina.

OBČINA JESENICE: Občina Jesenice se bo tudi letos pridružila skupni akciji Skupnosti občin Slovenije Dan odprtih vrat 2017. V sredo, 15.2.2017 bo med 13.00 in 15.00 uro župan Tomaž Tom Mencinger s svojimi sodelavci zainteresiranim občankam in občanom predstavil delo občinske uprave ter si vzel čas za pogovor in razpravo o lokalno pomembnih temah.

OBČINA KOČEVJE: v sredo, 15. februarja 2017 bo med 8.00 in 17.00 uro Občina Kočevje odprla vrata svojih prostorov, kjer si bodo lahko obiskovalci ogledali predstavitev pomembnejših realiziranih projektov in predstavitev projektov, ki se bodo izvajali v prihodnje. Ob 17.00 uri pa bo v sejni sobi občine Kočevje, na Ljubljanski cesti 26, organizirana okrogla miza »Mladi v Kočevju«. Župan dr. Vladimir Prebilič bo s svojimi sodelavci sodeloval na okrogli mizi. Strokovni sodelavci pa bodo na voljo zainteresiranim občankam in občanom ter predstavnikom medijev za podrobnejšo predstavitev projektov.

OBČINA LAŠKO: Občina Laško bo v sredo 15.2.2017 med 13.00 in 17.00 uro odprla vrata z novinarsko konferenco, ki se bo pričela ob 13.00 uri v sejni sobi Občine Laško. Župan občine Franc Zdolšek bo s svojimi sodelavci ter direktorico STIK Janjo Urankar Berčon in strokovnim sodelavcem Muzeja Laško Tomažem Majcnom vsem zainteresiranim občankam in občanom ter predstavnikom medijev predstavil jubilejno leto 2017, v katerem obeležujejo 790-letnico in 90-letnico mestnih pravic, ter si vzel čas za pogovor.

OBČINA LITIJA: Občina Litija bo v sredo, 15.2.2017 odprla vrata Osnovne šole Litija in podružnice s prilagojenim programom ob 14.00 uri, ob 16.00 uri bo možen ogled Medgeneracijskega središča Šmelc ter od 14.00 do 15.00 ure ogled čistilne naprave v Litiji.

OBČINA LJUBNO: Občina Ljubno bo odprla vrata občine 15.2.2017 od 8.00 do 17.00 ure na naslovu Cesta v Rastke 12, Ljubno ob Savinji.

OBČINA LOGATEC: občina Logatec se priključuje dnevu odprtih vrat 2017 v sredo, 15. februarja 2017, od 17.00 do 18.00 ure, na lokaciji Tržaška cesta 105 (prostori nekdanje Pošte v Gornjem Logatcu), kjer bo potekala slavnostna otvoritev Večgeneracijskega centra v Logatcu. Prostor bo namenjen prebivalcem Logatca in okolice. V njem bomo poskrbeli za to, da vsaka generacija najde nekaj zase, predvsem pa za medgeneracijsko sodelovanje. Na dan odprtja bomo predstavili aktivnosti, ki bodo v prihodnje potekale v centru. Ob 17.00 uri se bo slavnostni otvoritvi pridružil tudi župan Občine Logatec Berto Menard, ki je Večgeneracijskemu centru v Logatcu namenil prostore in s tem omogočil izvedbo tako velikega projekta. Uživati bo mogoče v pogostitvi s čajem ali kavo in pokušini dobrot, ki jih pripravljajo v drugih medgeneracijskih skupnostnih centrih Slovenske filantropije po Sloveniji. Projekt Večgeneracijski center osrednje Slovenije – Skupna točka izvajata Zveza prijateljev mladine Moste-Polje in Slovenska filantropija, financira pa ga Ministrstvo RS za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

OBČINA MAJŠPERK: Občina Majšperk organizira 15.2.2017 da odprtih vrat med 12.00 in 17.00 uro na temo tekočih in načrtovanih projektov v Občini Majšperk.

MESTNA OBČINA MARIBOR: Mestna občina Maribor se priključuje Dnevu odprtih vrat 15.2. 2017 med 11.00 in 12.00 uro, ko bo župan dr. Andrej Fištravec zainteresiranim občankam in občanom ter predstavnikom medijev predstavil prostore in delovanje Doma pod Gorco. Od 10.30 – 10.45 ure  si bo mogoče ogledati promocijski video doma (predstavitev življenja v domu) – v športnem centru doma, v prvem nadstropju. Od 10.45 do 11.00 ure bo potekala tombola z nagradami in druženje z domsko psičko Zlato (terapevtska psička) – v športnem centru doma, v prvem nadstropju. Od 11.00 do 11.45 ure pa bo potekal ogled doma, predstavitev delavnic in manjša pogostitev: kuharska delavnica, v prvem nadstropju (peka peciva), družabne igre, v drugem nadstropju, kognietivne vaje, v tretjem nadstropju in kreativna delavnica (izdelava punčk iz cunj za UKC Maribor in izdelava izdelkov za veliko noč na delovni terapiji), v pritličju doma.

OBČINA MUTA: Občina Muta se bo 15.2.2017 od 10.00 do 13.00 ure pridružila akciji Dan odprtih vrat in organizirala obisk občinske uprave ter brezplačen ogled Kovaškega in gasilskega Muzeja v občinski stavbi Kienhofen.

OBČINA PODČETRTEK: Občina Podčetrtek bo odprla vrata občinske uprave 15.2.2017, ko bo župan Peter Misja z ekipo obiskovalkam in obiskovalcem na razpolago za obisk in osebni pogovor.

OBČINA RADOVLJICA: Občina Radovljica in Čebelarski razvojno izobraževalni center Gorenjske v sredo, 15. februarja 2017, vabita na dan odprtih vrat Čebelarskega centra Gorenjske v Rožni dolini 50a v Lescah. Čebelarski center združuje izobraževanje, razvoj, predstavitev in promocijo čebelarstva. Dejavnosti centra, ki ga upravlja Ljudska univerza Radovljica, bo ob 10. uri predstavila upravnica Danijela Ambrožič, sodelovanje čebelarjev pa predsednik Čebelarskega društva Radovljica Janko S. Stušek. Sledile bodo različne delavnice, predstavitve in degustacije. V predavalnici (1. nadstropje)bo ob 10.00 uri potekala predstavitev dejavnosti centra in Čebelarskega društva Radovljica (upravnica Danijela Ambrožič in predsednik Janko S. Stušek) ter priprava in degustacija medenih kroglic (Sandi Marolt). Ob ob 11.00 uri bo potekala delavnica izdelovanja svečk iz satnic (Sandra Rebek), ob 11.30 uri prikaz določitve vsebnosti vode v medu, merjenja električne prevodnosti v medu in opazovanje pelodnih zrn različnih rastlin pod mikroskopom (Danijela Ambrožič), ob 12. uri pa bo potekal prikaz žičenja satnika (okvirčka) in utapljanja satnic (Jožef Korošec). V satnišnici in polnilnici (klet) bo ob 12.30 uri potekal prikaz izdelave satnic (Boštjan Borič) ter prikaz polnjenja medu v kozarce (Danijela Ambrožič). Pred čebelarsko trgovino v pritličju pa bo od 12.00 ure dalje potekala degustacija izdelkov čebelarske trgovine Beeshop (Igor Luzar). Dodatne informacije lahko prejmete na Čebelarskem centru Gorenjske, M: 031 628 499, E: cebelarski.center@gmail.com.

OBČINA SLOVENSKE KONJICE: v sredo, 15.2.2017 bo ob 11.00 uri v Christianini sobi Dvora Trebnik (Grajska ulica 8) ob Dnevu odprtih vrat potekala novinarska konferenca. Župan Miran Gorinšek, dr. Slavko Krajnc, Martin Mrzdovnik in Simon Ozvaldič iz Mohorjeve družbe Celje, bodo predstavili knjigo Thee Schreiber Gamelin v prevodu Zdenke Serajnik. Predstavljeni bodo dogodki v letu 2017, obarvani z izjemno zapuščino Konjičanke  Zdenke Serajnik. Bogato dogajanje bo svoj vrhunec doseglo v oktobru z znanstvenim simpozijem in izdajo monografije.

OBČINA SVETI ANDRAŽ V SLOVENSKIH GORICAH: Občina Sveti Andraž v Slovenskih goricah se priključuje akciji Odprta vrata, ki bo potekala 15. februarja 2017 od 9:00 do 16:00 ure. Občina Sveti Andraž v Slovenskih goricah bo odprla vrata občine, kjer si bo mogoče pogledati novo urejene prostore in razstavo o zgodovini krajevne skupnosti in občine. Prav tako bo v večnamenski dvorani na ogled Fotografska zgodovinska razstava iz keltsko ilirskega, rimskega obdobja, slovanskega, frankovsko karantanskega in germanskega obdobja in 110 let pisnih virov čebelarstva v Vitomarcih. V Domu društva upokojencev pa si bo mogoče ogledati razstavo fotografij Tako smo nekoč živeli in 35-let društva upokojencev, ogledati pa si bo mogoče tudi Ledenico. Županja Darja Vudler bo s svojimi sodelavci vsem zainteresiranim občankam in občanom na razpolago za vprašanja, predstavila pa bo tudi aktualne projekte v občini.

OBČINA ŠENTILJ: tudi letos se bo Občina Šentilj priključila Dnevu odprtih vrat 15.2.2017 med 11.00 in 14.00 in organizirala občinski svet za osnovnošolce, ki bo potekal ob 10.30 uri v sejni sobi občine.

OBČINA ŠENTJUR: Občina Šentjur se bo v vseslovensko akcijo Dan odprtih vrat slovenskih občin vključuje v sredo, 15. Februarja 2017, ko v Ipavčevem kulturnem centru Šentjur pripravlja kviz »Ali poznaš svojo občino«. Gre za projekt, ki ga je Mladinski center Šentjur razvil v sklopu projekta mladih za demokracijo “Tvoje dejanje šteje”, ki ga je financirala Evropska komisija iz programa Mladi v akciji. Ideja ekipe mladih je bila s predavanji po šolah predstaviti učencem kako deluje lokalna samouprava in to znanje preveriti še s kvizom na občinski ravni. Tako sta za potrebe predavanj in kviza nastala tudi priročnik Od občana do župana in družabna namizna igra Spoznaj svojo občino! http://www.mladi-sentjur.si/projekt-spoznaj-svojo-obcino/o-projektu. Na Dan odprtih vrat se bo kviza udeležilo okoli 30 mladih z mentorji iz šestih osnovnih šol Občine Šentjur, ki se bodo pomerili v znanju s področja lokalne samouprave, organiziranosti, pristojnosti, pa tudi kulturnih, naravnih, zgodovinskih in drugih znamenitosti v občini. Odgovore bo spremljala strokovna komisija, sestavljena iz predstavnikov javne uprave, javnih zavodov ter društev.

OBČINA ŠMARJEŠKE TOPLICE: Občina Šmarješke Toplice bo 15.2.2017 ob 16.00 uri v sklopu Dneva odprtih vrat izvedla predstavitev inovativnega projekta oz. investicije na področju kulture »Hiša žive dediščine -Iz narave in preteklosti za prihodnost« v Beli Cerkvi. Za zainteresirane obiskovalce bodo pripravili voden ogled samega objekta in njegovih vsebin (ogled promocijskega filma Občine Šmarješke Toplice, voden ogled prostorov po Hiši, ogled stalne arheološke razstave).

OBČINA TIŠINA: Občina Tišina bo organizirala dan odprtih vrat 15.2.2017, od 12:00 do 16:30 ure, v sejni sobi občine, na Tišini 4, ko bo odprla vrata prostorov občinske uprave. Občankam in občanom bo predstavljeno delo in organizacija občinske uprave, dana bo možnost pogovora z županom in z zaposlenimi v občinski upravi. Potekala bo predstavitev projektov, ki so pripravljeni za izvedbo, nekateri od njih so že prijavljeni na javne razpise: Kolesarska steza Vanča vas – Tišina, Park ob Bathyanijevem dvorcu, Agromelioracije in Večnamenska športna dvorana.

OBČINA TRBOVLJE: V akcijo dan odprtih vrat , ki bo potekala v sredo, 15. februarja, se vključuje tudi občina Trbovlje. Zaposleni Občine Trbovlje bodo občanom ob 16.00 uri v sejni dvorani občine predstavili svoje delo ter si vzeli čas za pogovor tudi o drugih temah, zanimivih za Trboveljčane. Pridružili se bodo tudi sodelavci Medobčinskega inšpektorata in redarstva Zasavje.

OBČINA VOJNIK: Občina Vojnik bo skupaj s Prostovoljnim gasilskim društvom Frankolovo v sredo, 15. februarja 2017 od 11.00 do 13.00 ure odprla vrata prostorov Prostovoljnega gasilskega društva Frankolovo, Stražica 2 na Frankolovem. Župan Občine Vojnik gospod Branko Petre bo predstavil delo Občine Vojnik v preteklem letu ter načrte za leto 2017. Pogledati si bo mogoče prostore v mansardi gasilskega doma Frankolovo, kjer je Občina Vojnik sodelovala s sofinanciranjem. Predsednik PGD Frankolovo, gospod Drago Brecl bo predstavil tudi novo gasilsko vozilo in drugo opremo, ki se potrebuje za uspešno pomoč pri nepričakovanih dogodkih in nesrečah. Gost na dnevu odprtih vrat bo predsednik Gasilske zveze Vojnik – Dobrna gospod Benedikt Podergajs, ki si bo skupaj z županom vzel čas za pogovor o pomembnih temah za občanke in občane.


Nazadnje posodobljeno: