• Domov
  • Slovenske Konjice: kip pesnika Ivana Minattija na trajnejši klopci

Konjičani in obiskovalci mesta že tri leta redno in pogosto posedajo na klopci ob kipu pesnika Ivana Minattija (1924–2012), častnega občana občine Slovenske Konjice.

Minattijev bronasti kip, delo akademske kiparke Katje Majer, je samo v treh letih od postavitve postal posebna kulturna in turistična točka Slovenskih Konjic: ob njem se ustavljajo osnovnošolci iz bližnje šole, mnogi domačini in gosti se ob njem zberejo ob svojih posebnih osebnih dogodkih, spet drugi redno posedijo na svoji vsakodnevni poti.

Občina Slovenske Konjice se je letos zaradi tega odločila, da nadgradi umetniško skulpturo in prvotno leseno klopco iz leta 2015 nadomesti s trajnejšo verzijo. Kiparka je s kamnoseki izdelala klop iz domačega avtohtonega kamna pohorskega granita. Nanjo so Konjičani prvič lahko sedli ob pesnikovem rojstnem dnevu (22. marca). Takrat, zdaj že tradicionalno, medijska hiša NOVICE & RADIO Rogla pripravi javno branje poezije, letos so prvič brali tudi dela lokalnih avtorjev, ki so se odzvali na natečaj Minattijeva pesem leta.

V neposredni bližini kipa so Konjice dobile tudi eno najlepših, najbolj obiskanih in največjih slovenskih knjigobežnic – Minattijevo knjigobežnico, od letos pa v centru Slovenskih Konjic strežejo Minattijevo kavo s pesmijo. Tudi vse to prispeva k mozaiku naziva, da je Občina Slovenske Konjice branju prijazna občina.