• Domov
 • Dan odprtih vrat 2019 – najava dogodkov v občinah

Skupnost občin Slovenije že osmič zapored z nekaterimi občinami članicami organizira Dan odprtih vrat v občinah. Najavljamo, da bodo nekatere občine povabile svoje občanke in občane ter medijsko javnost, da jih obiščete in si ogledate nekatere pridobitve in se informirate o načrtih v lokalnem okolju.

Tako se tudi letos občine priključujejo skupni akciji in organizirajo raznovrstne dogodke v svojih lokalnih okoljih ob naslednjih terminih:

 

Sreda, 13.2.2019

OBČINA ZREČE

Občina Zreče se bo letos prvič pridružila akciji Dan odprtih vrat. Izvedli bodo naslednje dogodke:

 • ob 10.00 uri bo v prostorih Večgeneracijskega centra, Kovaška cesta 35, Zreče potekala predstavitev delovanja Večgeneracijskega centra Zreče ter projekta PROSTOFER,
 • ob 16.00 uri bo v prostorih Centralne čistilne naprave Zreče, Rudniška cesta 26, Zreče potekala predstavitev delovanja Režijskega obrata Občine Zreče, vsebina projektov s področja trajne mobilnosti ter možnost sofinanciranja malih čistilnih naprav,
 • ob 10.00 in 14.00 uri bo v prostorih LTO ROGLA – ZREČE, Cesta na Roglo 13b, Zreče potekala predstavitev projekta Tur infomat in projekt eFollowr,
 • od 10.00 do 12.00 ure in od 15.00 do 17.00 ure bodo lahko občani v prostorih Občine Zreče, Cesta na Roglo 13b, Zreče zvedeli več o delovanju občine, njeni organizaciji in izvajanju projektov.

OBČINA VOJNIK

Ob Dnevu odprtih vrat 13. 2. 2019 se bodo v Občini Vojnik poklonili ustvarjalcu Dragu Medvedu ob 17.00 uri v Knjižnici Vojnik. Župan občine Branko Petre bo predstavil delo Občine Vojnik v preteklem letu ter predstavil načrte za leto 2019. Ob tej priložnosti bo na ogled razstava likovnih del Draga Medveda, spregovorili pa bodo še od dveh ključnih gospodarstvenikih pred drugo svetovno vojno.

OBČINA ŠMARJE PRI JELŠAH

Občina Šmarje pri Jelšah se letos pridružuje dnevu odprtih vrat v sredo, 13. februarja. V želji pomagati društvom, javnim zavodom in drugim organizatorjem na območju občine pri čim bolj kakovostni organizaciji in izvedbi prireditev bodo pripravili predavanje Organizacija in izvedba prireditev. Na njem bodo predstavili osnovna protokolarna pravila, ki jih velja upoštevati, predvsem pa opozorili na zakonska določila, ki zadevajo organizacijo in izvedbo prireditev.

Predavali bodo:

– mag. Jasna Junkar in Radojka Mesiček, Upravna enota Šmarje pri Jelšah,

– Slavko Mlakar, Policijska postaja Šmarje pri Jelšah,

– Bernarda Pintar, Združenje Sazas,

– Sergeja Javornik, Občina Šmarje pri Jelšah.

Predavanje bo v sredo, 13. februarja, z začetkom ob 15. uri v sejni sobi Občine Šmarje pri Jelšah, Aškerčev trg 12, 3240 Šmarje pri Jelšah. S sodelovanjem različnih institucij, ki delujejo v lokalni skupnosti bodo udeležencem posredovali koristne informacije in praktične nasvete, da bodo pri organizaciji prireditev čim bolj uspešni in zadovoljni – tudi s storitvami, ki jih opravljajo v javnih ustanovah.

OBČINA ČRENŠOVCI

Občina Črenšovci bo odprla vrata v sredo, 13. februarja 2019, od 8. do 17. ure. Organizirala bo več dogodkov, in sicer:

 • od 8. do 17. ure vam bodo na razpolago zaposleni v občinski upravi,
 • od 8. do 10. ure in 16. do 17. ure možnost pogovora z medobčinsko inšpektorico,
 • od 9. do 10. ure vabljeni na telovadbo pod strokovnim vodstvom v prostore medgeneracijskega centra v Črenšovcih (stari vrtec),
 • od 10. do 12. ure in 14. do 17. ure vam bo na razpolago za pogovor županja,
 • od 12. do 13. ure srečanje županje z gospodarstveniki občine,
 • od 14. do 16. ure možen ogled bližnje in daljne okolice občine z razgledne ploščadi vodovodnega stolpa.

OBČINA DOBRNA

Občina Dobrna bo organizirala Dan odprtih vrat v sredo, 13.2.2019 med 14.00 in 16.00 v sejni sobi občinske stavbe. Župan Martin Brecl bo s svojimi sodelavci vsem zainteresiranim predstavil delovanje občine, izvedene projekte in možnosti nadaljnjega razvoja ter si vzel čas za pogovor s prebivalkami, prebivalci in predstavniki medijev.

OBČINA SOLČAVA

Občina Solčava bo odprla svoja vrata 13. februarja med 8.00 in 11.00, v sejni sobi Centra Rinka, Solčava 29, 3335 Solčava. Županja Katarina Prelesnik bo s svojimi sodelavci predstavila projekte občine ter za pogovor z občankami, občani in novinarji.

OBČINA KOČEVJE

Občina Kočevje se tudi letos priključuje akciji Odprta vrata, ki bo potekala 13. februarja 2019. V sklopu dneva odprtih vrat bo na hodniku Občine Kočevje v 1. nadstropju na ogled predstavitev nekaterih ključnih projektov leta 2019/2020. Med 12.00 in 16.00 bo župan dr. Vladimir Prebilič na voljo za srečanje in pogovor zainteresiranim občankam in občanom ali skupinam. Za srečanje je potrebna predhodna najava na e-naslov obcina@kocevje.si ali telefonsko številko 89 38 218 (najave sprejemajo do zapolnitve razpoložljivih terminov).

V dopoldanskem času bo župan s sodelavci na občini sprejel dijake in dijakinje ter osnovnošolce in osnovnošolke, v popoldanskem času pa se bo srečal s predstavniki prostovoljnih društev v občini Kočevje.

OBČINA LJUBNO

Občina Ljubno bo tudi letos sodelovala v akciji Dan odprtih vrat, ki bo v sredo 13.02.2019 od 8. ure do 17. ure.

OBČINA RADOVLJICA

Občina Radovljica bo tudi letos sodelovala v akciji Dan odprtih vrat. Z Muzeji radovljiške občine bodo v sredo, 13. februarja 2019, ob 11. uri, odprli vrata Linhartovega trga v Radovljici. Zbirališče bo v Galeriji Šivčeva hiša (Linhartov trg 22), kjer je na ogled razstava slikarja Pavla Florjančiča. Sledila bosta ogled Hotela Linhart, ki je bil uvrščen med kakovostno obnovljene objekte kulturne dediščine v letu 2018, in nove keramične delavnice Manufaktura, predstavitev evropskega projekta diStory po Linhartovem trgu ter ogled Čebelarskega in Mestnega muzeja. Ogledi se zaključijo ob 11.30 uri.

OBČINA ŠKOFJA LOKA

Ob Dnevu odprtih vrat Občina Škofja Loka organizira srečanje z novim županom Občine Škofja Loka Tinetom Radinjo. Srečanje z županom bo v sredo, 13. februarja 2019, ob 13.00 uri, v Poročni dvorani Občine Škofja Loka, na Mestnem trgu 15.

Novi župan bo predstavil svoj pogled na vodenje in skupno (so)upravljanje lokalne skupnosti. Z njim boste lahko ob čaju prijetno poklepetali.

Po srečanju z županom, bo v nadaljevanju ”Dneva odprtih vrat” potekala tudi predstavitev sestave in delovanja občinske uprave. Predstavili vam bodo svoje delo, seznanili z delovnimi nalogami, postopki in predpisi. Strokovne službe Občine Škofja Loka bodo obiskovalcem pomagale z odgovori na zastavljena vprašanja, svetovale bodo v situacijah, ki zadevajo njihova delovna področja in pomagal bodo vložiti oziroma napisati vlogo.

OBČINA HRASTNIK

Občina Hrastnik bo ob dnevu odprtih vrat v sredo, 13. 2. 2019, izvedla naslednje dejavnosti:

 • Obisk Vrtca Hrastnik na Občini Hrastnik (Občino Hrastnik bodo obiskale tri skupine otrok, oddelki šola/vrtec. Obiski skupin bodo potekali ob 9h, 10h in 11h, sprejel in nagovoril jih bo župan, ki jim bo razkazal stavbo Občine, pojasnil njeno delovanje in se z njimi pogovoril. Za njih bodo organizirali tudi majhno pogostitev z darilcem.)
 • Srečanje z novinarji: ob 14.00 uri bo župan organiziral srečanje z novinarji. Le-to bo potekalo na Podružnični osnovni šoli narodnega heroja Rajka Dol pri Hrastniku, ki je bila v lanskem letu prenovljena in dograjena.

Na isti dan bo Občina Hrastnik vzpostavila tudi svoj profil na družabnem omrežju Facebook.

***

Nekatere lokalne skupnosti iz objektivnih razlogov Dneva odprtih vrat ne morejo organizirati ob prvotno predlaganem terminu, to je 13. 2. 2019, ne glede na to pa podpirajo skupno akcijo občin članic in Skupnosti občin Slovenije, zato najavljamo tudi dogodke, ki se bodo pod istim nazivom odvijali kasneje:

28.2. 2019, OBČINA ŠENTJUR

Občina Šentjur bo v okviru tradicionalnega dneva odprtih vrat sodelovala s projektom Kako dobro poznate našo občino? Kviz bo potekal 28.2.2019 ob 17.00 uri v Ipavčevem kulturnem centru Šentjur, Ulica Dušana Kvedra 46, 3230 Šentjur v organizaciji Mladinskega centra Šentjur. Projekt “Spoznaj svojo občino” Občina Šentjur izvaja v sodelovanju z vsemi osnovnimi šolami v občini Šentjur. Jeseni na vseh šolah izvedejo dvourna predavanja, na katerih osmošolcem predstavijo dediščino z območja Občine Šentjur in delovanje lokalne samouprave. Učencem razložijo kako poteka proces sprejemanja odločitev, volitve funkcionarjev (s simulacijo volitev) ter predstavijo naloge in pristojnosti organov in kakšne pristojnosti ima lokalna samouprava. Hkrati predstavijo razliko med lokalno samoupravo in državno upravo ter na praktičnih primerih razložijo kje se kaj ureja. Učenci po predavanju igrajo družabno namizno igro “Spoznaj svojo občino!”. Po izvedenem predavanju učenci pišejo 10 minutni test, s pomočjo katerega učitelji izberejo od 5 do 7 učencev, ki se pripravljajo na kviz “Ali poznaš svojo občino?”. V mesecu februarju nato tradicionalno poteka kviz “Spoznaj svojo občino”

20.3.2019, OBČINA HORJUL

Tudi občina Horjul se pridružuje skupni akciji Dan odprtih vrat 2019. Občinska vrata bodo na široko odprta vsem zainteresiranim obiskovalcem v sredo, 20.03.2019:

 • od 9h do 16:30 predstavitev pristojnosti in nalog občine in zaposlenih po posameznih področjih (župan in ostali zaposleni v občinski upravi),
 • od 15h do 16:30 predstavitev konkretnih nalog in projektov občine (npr. izračun komunalnega prispevka, postopek priprave in izdaje upravnega akta, spremembe in dopolnitve občinskega prostorskega načrta …) in povabilo k odprti razpravi.