• Domov
  • Vabilo medijem – 1. srečanje Kluba županj

Skupnost občin Slovenije organizira 1. srečanje Kluba županj, ki bo v torek, 12. februarja 2019 s pričetkom ob 9.30 v prostorih magistrata Mestne občine Ljubljana, Mestni trg 1.  

Prvo srečanje Kluba županj bo namenjeno spoznavanju novoizvoljenih županj in načrtovanju dejavnosti podporne mreže v naslednjem obdobju.

Županjam se bo pridružil tudi župan glavnega mesta Zoran Janković, ki bo predstavil svojo izkušnjo in se z županjami pogovoril o principih in izzivih uspešnega vodenja občin.

Nataša Briški, novinarka, voditeljica, svetovalka za tradicionalne, nove medije in družbena omrežja ter soustanoviteljica Metine liste, bo z županjami spregovorila o tkanju povezav in mrež, komuniciranju z javnostmi in pojavljanju v medijih, Romana Lesjak, županja Črne na Koroškem in Jasmina Vidmar, generalna sekretarka SOS pa bosta novoizvoljenim županjam ponudili pogled v preteklost mreže in možne dejavnosti v prihodnje.

Srečanje županj ni odprto za javnost, fototermin in priložnost za pogovor med novinarkami/novinarji ter županom Zoranom Jankovićem in županjami sta predvidena od 10.45 do 11.00 ure.

Ozadje:

Z večanjem števila žensk na ključnih mestih odločanja v lokalni politiki se ta dopolnjuje in nadgrajuje, tudi glede na pričakovanja in potrebe žensk. Vpliva na uravnoteženje prostorov odločanja in na oblikovanje politik, ki se osredotočajo in čim širše zaobjemajo ter vključujejo različne potrebe in pričakovanja občank in občanov. Uspešnost žensk v politiki na različnih ravneh odločanja, še posebej županj, dolgoročno in pozitivno vpliva tudi na pripravljenost žensk za vstopanje v lokalno politiko. Pa tudi na pripravljenost ter zaupanje volivk in volivcev v ženske kandidatke. Tudi zato in ker v Skupnosti občin želimo vzpostaviti prostor, v katerem bi županje medsebojno delovale kot podporna mreža, je bil leta 2014 ustanovljen Klub županj. Oblika delovanja se je pokazala za koristno in potrebno. Ustanovitvi takšnega podpornega okolja v novem mandatu je namenjeno tudi prvo srečanje županj po lokalnih volitvah 2018.