• Domov
  • Sponzorirano: Pametne klopi mladega hrvaškega startup-a so del Smart city rešitve na 49 globalnih trgih

49 globalnih trgov, šest kontinentov, 260 mednarodnih mest, več kot 1.250 nameščenih izdelkov, sodelovanje z velikimi svetovnimi korporacijami, nagrada Evropskega parlamenta, Deloittea in Forbesa. To je rezultat mladega hrvaškega podjetja Include, ki je svojo pot začelo leta 2015, ko je mladi inovator Ivan Mrvoš, tedaj 19-letnik, prvo pametno klop namestil v rojstnem Solinu.

Slika 1: Include team
Slika 1: Include team

Podjetje, ki je svojo pot začelo v garaži, sedaj zaposluje več kot 40 mednarodnih strokovnjakov iz oddelka za raziskovanje in razvoj, prodajo, marketing, finance, proizvodnjo ter nabavo. Od začetne različice klopi, ki je podpirala polnjenje mobilnih naprav, je prodajni portfolio zrasel na 11 visokokakovostnih harverskih in softwerskih izdelkov , ki se lahko dodatno integrirajo v obstoječe izdelke.

Steora – klop nove generacije

Slika 2: Steora Urban+ pametna klop

Dandanes, ko globalni pogoji zahtevajo konkretne akcije v smeri vremenskih sprememb in zaščite okolja, je uporaba obnovljivih virov energije predstavljata ključne ekonomske ter družbene izzive, predvsem v velihik mestih.  Urbana oprema, kot del uličnega pohištva je enostavna vstopna točka v svet pametnih mest.

Prvi model iz serije Steora  je dobil oznako Standard namenjene za zunanje prostore z veliko sončne svetlobe saj je 100% solarno napajana. Sledili pa so ji modeli z integriranim modulom za napajanje iz električnega omrežja in in kombiniranjem solarnih modelov kot so modeli Hybrid, Urban, Urban +, CCTV, E, AVM in AVM +  modeli. Podjetje je sledilo filozofiji preprostega dizajna in osnovnih funkcionalnosti, ki so prisotne pri vseh osmih modelih pametne klopi Steora. Dimenzije in enostavnost minimalističnega dizajna se ujemata z različnimi lokacijami, od urbanih trgov do ruralnih področij, kjer ni internetnega kritja. Osnovne funkcionalnosti vseh modelov so:

  • 2 priSteključka za žično in brezžično USB polnjenje pametnih telefonov,
  • WiFi sistem v dosegu 20 m,
  • LED ambientalna razsvetljava,
  • Zračno hlajenje sedeža,
  • različni senzorji na temperaturo in vlažnost, senzor za dež,
  • 0-24 Nadzorna plošča, ki predstavlja možgane pametne klopi in uporabniku posreduje podatke o številu polnjenj naprav, številu WiFi uporabnikov in njihovem obsegu prenosa podatkov, posreduje analizo o proizvodnji in porabi solarne energije.

Ko govorimo o našem vodilnem izdelku iz linije izdelkov pametnih klopi Steora, poudarimo lahko klop Steora Urban+, ki je najbolj napredna ulična klop na svetu in je predstavljena konec leta 2017. Ta model je inovacija v javnem prostoru, ki povezuje dve industriji – digitalno oglaševanje izven doma (OOH) in ulično urbano opremo. Preko naše napredne programske opreme lastniki klopi lahko enostavno emitirajo videozapise ali slike na izbrane klopi, nastavijo trajanje in pogostnost kampanje. Video kampanje se prav tako lahko povežejo z začetno stranjo WiFi-ja na način, da uporabniki klopi lahko vidijo isto kampanjo na svojih pametnih telefonih.

Steora klopi so primerne za mestna jedra, parke, turistične lokacije, športna središča, postajališča za avtodome, zdraviliščih, hotelih, marine in akademske ustanove. Tako jih lahko vidite v Cannu, Minhnu, Hamburgu, Barceloni, Pragi, Bratislavi, Zagrebu, in v vseh hrvaških občina in večini AC marin po Jadranski obali.

Slika 3: Monna Country ciklo klop za kolesarske steze

Monna ciklo klop – povsem nova kolesarska izkušnja

V zadnjih dveh letih je podjetje začelo prejemati občutno več povpraševanj za klopi z nosilcem za kolesa kot tudi za klop z možnostjo polnjenja električnih koles. Raziskave so pokazale, da trg evropskega kolesarskega turizma raste, zato smo v podjetju Include začeli razvijati tri modela ciklo klopi iz serije  Monna  – dva za urbana področja (Monna Street,  Monna City), ki sta lahko samo solarni ali hibridni, in enega za ruralna področja (Monna Country), ki je 100% solarno polnjena in ne zahteva dodatnega polnjenja ali infrastrukturnih del.  Monna je javnosti prvič predstavljena novembra 2018 na največjem Smart City Expo sejmu v Barceloni, kjer naše podjetje vsako leto tudi razstavlja na svojem štandu.

Uporabnost klopi Monna so:

Poleg USB polnjenja pametnih naprav, WiFi, ambientalne razsvetljave, digitalnega oglaševanja, vseh vremenskih senzorjev, zbiranja podatkov preko 0-24 Nadzorne plošče

  • je ustvarjena ciklo klop na solarno napajanje, ki ima vgrajene nosilce koles, kompletom za
  • popravilo koles, ko se odpre ko kolesar logira na WiFi klopi, ter kompresorjem zraka z 7“-nim LCD zaslonom za kontrolo funkcij klopi in vtičnicami za polnjenje električnih koles.
Slika 4: Monna orodje za popravilo koles

Klopi iz serije Monna so primerne za športne parke vseh vrst, kolesarske poti, in mestna jedra, ki omejujejo onesnaženost z omejitvijo mestnega prometa.

Analize, ki jih redno spremljajo v našem razvojenm oddelku  so pokazale, da toliko solarane energije kot jo je bilo proizvedeno po klopi, jo je bilo tudi porabljeno preko USB polnjenj pametnih telefonov uporabnikov klopi.

Danes za startup podjetje Include vedo mesta od Avstralije do Čila, Kanade in Dubaia, letno pa štejejo milijone uporabnikov njihovih pametnih rešitev za mesta. Pridružite se tem mestom tudi vi!

 

 

Potrebujete več informacij ali ponudb? Kontaktirajte

Business Developer,  Mojca Fink na elektronski naslov mojca.fink@include-si.si