• Domov
  • Dobra praksa iz tujine – Islandska voda iz pipe: brezplačno razkošje
Minister za turizem, industrijo in inovacije Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir in ministrica za okolje in naravne vire Guðmundur Ingi Guðbrandsson v oglasu za promocijo Islandije. Foto: Promocija Islandije

Predstavljamo primer dobre prakse iz tujine za zmanjšanje uporabe plastenk.

Kampanja Kranavatn družbe Inspired by Island spodbuja turiste na Islandiji, da namesto ustekleničene vode pijejo vodo iz pipe, da bi zmanjšali uporabo plastike. Kampanja poteka v sodelovanju z okoljsko agencijo Islandije in drugimi.

Kampanja se osredotoča na predstavitev islandske vode iz pipe kot razkošja, ki je na voljo brezplačno iz vsake pipe v državi.

Cilj kampanje je zmanjšati nepotrebno uporabo plastike pri turistih in hkrati opozoriti na dejstvo, da je islandska voda med najčistejšimi in najboljšimi okusi na svetu. Poleg tega je namen kampanje spodbujanje varstva narave in izpolnjevanje ciljev Združenih narodov za trajnostni razvoj (Tourism for SDGS)

Anketa, izvedena v Severni Ameriki in Evropi, z velikostjo vzorca 16.000, je pokazala, da 65 odstotkov vprašanih porabi več ustekleničene vode, ko potuje, kot doma. Na vprašanje o razlogih za to jih je 70 odstotkov navedlo neutemeljen strah pred vodo iz pipe, 19 odstotkov pa jih je kot glavni razlog navedlo udobje.

Kampanja spodbuja popotnike, da uporabljajo steklenice za večkratno uporabo in jih napolnijo z vodo iz pipe.