• Domov
  • Županje in župani na Brdu s Predsednikom Vlade

Predsednik vlade Janez Janša je 20.8.2020 v Kongresnem centru Brdo pri Kranju organiziral posvet z občinami in razvojnimi agencijami o projektih in naložbah, za katere bo Slovenija namenila sredstva iz evropskega svežnja za okrevanje po koronski krizi, in sicer z namenom, da bi Slovenija najbolj učinkovito počrpala težko izpogajana sredstva EU. Na posvetu so sodelovali tudi ministri in ministrice vlade.

Na sestanku so člani ožje delovne skupine za usklajevanje investicij iz EU sredstev podrobneje predstavili vsebine in prihodnje aktivnosti v okviru Večletnega finančnega okvira 2021-2027 in instrumenta za okrevanje in prisluhnili predlogom s strani županov in razvojnih agencij.

Na posvetu je bilo sprva kar nekaj besed namenjenih obvladovanju koronavirusne krize, pri čemer je premier Janez Janša dejal, da je bila Slovenija uspešna pri obvladovanju prvega vala epidemije tudi zaradi vsega dela, ki so ga v tem času opravili župani in županje in se jim ob tem za vso opravljeno delo tudi zahvalil. Župani so v zvezi s tem na vodjo svetovalne skupine za COVID-19 dr. Bojano Beović naslovili tudi nekaj vprašanj, prav tako pa so izpostavili vprašanja, povezana z izobraževanjem v jeseni.

Predsednik vlade Janez Janša je dejal, da je posvet namenjen predvsem temu, kako odstraniti ovire, ki onemogočajo, da bi evropska sredstva produktivno in učinkovito uporabili. Ob tem je poudaril, da je vlada oblikovala strateški svet za debirokratizacijo, s katerim se želi državljanke in državljane, pa tudi občine razbremeniti nepotrebnih administrativnih ovir. “Hkrati bomo odstranjevali ovire in jih presegali s tem, ko bomo sprejemali programe in investicije,” je poudaril premier in dodal, da je vlada izoblikovala tudi operativno skupino, ki bo posebej skrbela za to, da se bodo težko izpogajana sredstva produktivno počrpala.

Župani, ki so sodelovali v razpravi, so se strinjali s tem, da so bila sredstva, ki so bila izpogajana v okviru večletnega finančnega okvirja in v okviru sklada za okrevanje, izjemno velika in ob tem čestitali predsedniku vlade z ekipo za ta dosežek. Poudarili so tudi, da so izpogajana sredstva bistveno spremenila “temno izhodišče”, ki se je izrisovalo pred koronavirsuno krizo. Prav tako so se strinjali s tem, da je treba evropska sredstva učinkovito počrpati oziroma jih pripeljati v Slovenijo. Tudi župani in županje so se ob tem zavzeli za čim večjo operativnost in sodelovanje med vlado in občinami.

Župani so na posvetu izpostavili tudi različne izzive, s katerimi se soočajo, predstavili pa so tudi nekatere probleme in poudarili težave ter pasti, s katerimi se srečujejo pri načrtovanju projektov.

Premier Janez Janša je na družbenem omrežju twitter ob robu posveta izpostavil, da so občine osrednji dejavnik zagotavljanja kvalitete življenja in razvoja, današnjo razpravo pa ocenil kot kvalitetno in z realnimi predlogi.

Vir: Vlada