• Domov
  • Napoved obiska predsednika Odbora regij v Sloveniji in izvedba 206. seje predsedstva Evropskega odbora regij

Na podlagi dogovora s predsednikom Odbora regij, gospodom Apostolosom Tzitzikostasom, bo med 23. in 24. septembrom v Sloveniji potekala 206. seja predsedstva Odbora regij.

Prvi dan njegovega obiska, 23. 9. 2021 se bo predsednik Odbora regij srečal s predsednikom Državnega sveta, Alojzom Kovšco, nato pa se bo srečal s predstavnicami in predstavniki slovenske delegacije v Odboru regij in vodstvi reprezentativnih združenj občin.

Na sestankih bodo izmenjali stališča o stanju decentralizacije in regionalizacije v Sloveniji, izzivih lokalnih skupnosti v Sloveniji, o okrevanju po krizi, o mednarodni podnebni konferenci COP 26 in konferenci o prihodnosti Evrope.

Nato bo 24. septembra sledila seja predsedstva Evropskega odbora regij v Lipici (Hotel Maestoso), kjer bosta sodelovala tudi Andrej Šircelj, minister za finance Republike Slovenije in minister Zvone Černač, Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.

Ker obisk predsednika Odbora regij predstavlja dobro priložnost za pogovor o aktualnih zadevah na področju mednarodne politike ter lokalnega in regionalnega razvoja, smo rezervirali termin za novinarje oz. za izjave g. Apostolosa Tzitzikostasa, ki bo v četrtek 23. 9. 2021 med 11.30 in 12.00. Zainteresirane novinarje prosimo, da nam sporočite interes za srečanje najkasneje v sredo, 22. 9. 2021 do 9.00 ure, da lahko glede na trenutne omejitve srečanje ustrezno pripravimo.

***

Evropski odbor regij je svetovalno telo EU, ki ga sestavljajo lokalno in regionalno izvoljeni predstavniki iz vseh 27 držav članic. Predstavniki lahko v odboru izmenjujejo mnenja o predpisih EU, ki neposredno vplivajo na regije in mesta. Slovenijo zastopa 7 članov delegacije (slovenska nacionalna delegacija), ki jo vodi dr. Ivan Žagar.

Evropski odbor regij omogoča regijam in mestom, da formalno sodelujejo pri oblikovanju zakonodaje EU in tako zagotovijo, da se upoštevajo mnenja in potrebe regionalnih in lokalnih organov. Evropska komisija, Svet Evropske unije in Evropski parlament se morajo z Evropskim odborom regij posvetovati pri oblikovanju zakonodaje o vprašanjih, ki zadevajo lokalne in regionalne organe, denimo zdravstvo, izobraževanje, zaposlovanje, socialna politika, ekonomska in socialna kohezija, promet, energija in podnebne spremembe.

 

Vabilo medijem – za tiskanje


Nazadnje posodobljeno: