• Domov
  • Skupnost občin Slovenije praznuje 30 let delovanja

Spoštovane predstavnice in predstavniki medijev,

danes pred 30 leti, 14. februarja 1992, je bila v Mariboru ustanovljena Skupnost občin Slovenije. Ministrstvo za zunanje zadeve novoustanovljene Republike Slovenije je namreč predlagalo ustanovitev skupnosti občin, ki bi kot institucionalni okvir povezovalo lokalne in regionalne oblasti Slovenije s Stalno konferenco lokalnih in regionalnih oblasti Sveta Evrope. Vseh 32 prisotnih občin je predlog podprlo in tako se je rodila Skupnost občin Slovenije.

Kar se je začelo pred 30 leti z 32 očinami, je danes največja reprezentativna organizacija občin v Sloveniji s 179 aktivnimi občinami članicami, kjer se v 15 komisijah in 5 delovnih skupinah redno srečuje 400 občinskih strokovnjakov. Skupnost občin Slovenije v vseh svojih letih delovanja skrbi za prenos znanja med občinami (doma in v tujini), nudi izobraževanja za občinske zaposlene ter in funkcionarje, nudi pomoč pri pripravi pravnih aktov, s kadrovskega, organizacijskega ali drugega področja. Predvsem pa je skozi leta svojega delovanja pridobila status zanesljivega partnerja državne ravni, ko gre za sodelovanje pri sprejemanju pravnih aktov države, pomembnih za lokalno samoupravo.

Nenazadnje smo skozi leta, tako si nadejamo, pridobili tudi zaupanje vas, predstavnic in predstavnikov medijev, ki vedno pogosteje poročate o vprašanjih lokalne samouprave, njenem razvoju, dosežkih, pa tudi o njenih izzivih. Zato vas vabimo, da tudi danes, ko se spominjamo preteklih 30 let, praznujete z nami in se pridružite voščilu – vse najboljše, Skupnost občin Slovenije!

Sporočilo za javnost – za tiskanje


Nazadnje posodobljeno: