• Domov
  • Poziv k ustavitvi posegov v vodotoke in omejitve splošne rabe vode zaradi suše

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano nam je posredovalo Poziv za ustavitev posegov v vodotoke in omejitev splošne rabe vode zaradi suše.

Zapisali so, da so v nekaterih vodotokih in stoječih vodah posledice suše že tako velike, da bistveno vplivajo na življenje in obnašanje rib v teh vodah. Ribiške družine in Ribiška zveza Slovenije se v teh kritičnih razmerah soočajo z veliki težavami glede izvajanja ribiškega upravljanja v celinskih vodah, kar vključuje tudi aktivnosti za ohranjanje ugodnega stanja rib. Na območjih, kjer so vode zaradi suše še posebej prizadete so ribiške družine že začasno prepovedale ribolov in v sodelovanju z lokalno skupnostjo omejile splošno rabo vode.

“Prosimo, da lokalne skupnosti pomagajo ribiškim družinam pri zaščiti tistih delov vodnih teles, kjer so razmere za preživetje rib in ostali vodnih organizmov najugodnejše in začasno zaščitijo ta območja pred ostalimi splošnimi rabami vode, ki ribe vznemirjajo in bi lahko povzročile pogine”, so še zapisali.

Celoten poziv ministrice za kmetijstvo lahko preberete TUKAJ.