• Domov
  • Dogodki
  • Posvet “Odprti podatki – odprta in bogata družba”

Sreda 28.9.2016 ob 9:30 do 14:00

15 Gosposka ulica, Ljubljana, Slovenia

Informacijski pooblaščenec,  Ministrstvo za javno upravo in Ministrstvo za kulturo vabijo na strokovni posvet ob Dnevu pravice vedeti »Odprti podatki – odprta in bogata družba«, v sredo, 28. septembra 2016, ob 9.30, v dvorani Mestnega muzeja Ljubljana, Gosposka 15, Ljubljana.

Pravica vedeti je pomembno orodje za dosego odprtega, preglednega in odgovornega delovanja javne uprave. Z njo pa je tesno povezana pravica do ponovne uporabe informacij in podatkov javnega sektorja. Danes si namreč težko predstavljamo življenje brez navigacijskih naprav, pametnih aplikacij, spletnih enciklopedij in podobnega. Takšni izdelki in storitve pa ne bi mogli nastati, če ne bi bilo podatkov javnega sektorja (prostorskih, okoljskih, finančnih, kulturnih itd.) in če ne bi javne institucije teh podatkov dale na voljo za ponovno uporabo. S tem pa omogočile bogatejšo ponudbo storitev in posledično pospešen razvoj družbe odprtega znanja.

Informacijski pooblaščenec v sodelovanju z Ministrstvom za javno upravo in Ministrstvom za kulturo ob svetovnem dnevu pravice vedeti organizira posvet z naslovom »Odprti podatki – odprta in bogata družba«, s katerim želi tokrat opozoriti na pomen uporabe podatkov kulturnih institucij za razvoj odprte in bogate družbe. Na posvetu bodo svoje praktične izkušnje na področju ponovne uporabe zbirk podatkov predstavili: mag. Zoran Krstulović (Narodna in univerzitetna knjižnica), dr. Dalibor Radovan (Geodetski inštitut Slovenije), dr. Jože Škofljanec  in  Gregor Završnik (Arhiv RS), dr. Andrej Pančur (Inštitut za novejšo zgodovino), mag. Mitja Sadek (Zgodovinski arhiv Ljubljana), dr. Maja Bogataj Jančič, (Inštitut za intelektualno lastnino) ter dr. Mark de Vries, nizozemski predavatelj, z dolgoletnimi izkušnjami na področju ponovne uporabe informacij javnega značaja.

Informacijski pooblaščenec bo podelil tudi priznanje »Ambasador transparentnosti« za dobro prakso na področju dostopa do informacij javnega značaja. Dogodek bo potekal v dvorani Mestnega muzeja Ljubljana in bo trajal od 9.30 do 13.30 z vmesnim odmorom.

Podroben program je  na tej povezavi.

Zaradi prostorske omejitve prosimo, da se na dogodek prijavite na: gp.ip@ip-rs.si, prijave sprejemamo do 23. 9. 2016 oziroma do zasedbe prostih mest. Za vse informacije vam je na voljo generalna sekretarka, mag. Sanja Vraber, na tel. št. 01 230 9 756 in e-naslovu: sanja.vraber@ip-rs.si.