• Domov
  • Dogodki
  • Nastanitev prosilcev za azil in integracija beguncev po občinah: dobre prakse iz Italije in Nemčije

Torek 12.4.2016 ob 3:00 do 7:00

Cankarjev dom, Prešernova cesta, Ljubljana, Slovenia

V Sloveniji se bomo z nastanitvijo in integracijo prosilcev za azil in beguncev v večjem številu morali soočiti v kratkem. Inštitutu za politike prostora se zdi pomembno, da se ključni deležniki seznanijo z izkušnjami držav, ki se s temi izzivi soočajo že dlje časa.

Zaradi pomebembne vsebine objavljamo novico na spletni strani SOS in vas vabimo na posvet, namenjen predstavitvi sistemskih rešitev in konkretnih dobrih praks namestitve prosilcev za azil in integracije beguncev po občinah iz Italije in Nemčije.

Predstavniki italijanske skupnosti občin ANCI in njihove enote Cittalia, bodo predstavili omrežje SPRAR, ki ga za celotno Italijo koordinira prav Cittalia. Sledila bo predstavitev konkretnih primerov iz italijanskih mest, tudi iz sosednjega Trsta, kjer namestitev prosilcev za azil in programe integracije za občino vodi Italijanski solidarnostni konzorcij (ICS), Urad za begunce Onlus.

Predstavniki nevladne organizacije Kitev iz Oberhausna v Porurju bodo predstavili tamkajšnje sodelovanje med občino in nevladnimi organizacijami na konkretnih primerih. Prosilci za azil in begunci med drugim sodelujejo pri razvoju in izvedbi potujoče kuhinje, ki ljudi in kulture zbližuje s pomočjo hrane.

Skozi razpravo, ki bo sledila, bi želeli spodbuditi ministrstva in lokalne skupnosti k premisleku o tem, kako bi lahko predstavljene dobre prakse prilagodili za slovenske razmere.

Dogodek bo potekal v angleškem jeziku, za potrebe razprave bo organizirano tolmačenje.

Vstop je prost, obvezna pa je prijava na dogodek prek elektronskega obrazca ali na e-naslov petra.ockerl@ipop.si.

Vabilo in program