• Domov
  • Dogodki
  • Odpiranje podatkov javnega sektorja – ključ do dobrega upravljanja in preprečevanja korupcije

Sreda 15.6.2016 ob 10:00 do 3:00

15 Dalmatinova ulica, Ljubljana, Slovenia

Transparency International Slovenia in Ministrstvo za javno upravo vas v sredo, 15. 6. 2016, ob 10.00 vabita v City Hotel v Ljubljani na javno predstavitev praktičnih primerov ponovne uporabe podatkov javne in državne uprave za boljše upravljanje Republike Slovenije.

Namen dogodka je predstaviti pomembnost javno dostopnih podatkov in informacij, ki povečujejo transparentnost, ter prikazati, kako lahko ponovna  uporaba teh podatkov pripomore k bolj učinkoviti, kakovostni in hitrejši državni in javni upravi. Medijem, nevladnim organizacijam, uradnikom, funkcionarjem in aktivnim državljanom bomo predstavili pozitivne spremembe zakonodaje, ki ureja dostop do informacij javnega značaja in ponovno  uporabe podatkov, ter razložili, kako jih lahko v praksi  uporabi. Na praktičen način želimo spodbuditi predstavnike oblasti k praktičnim in sistemskim spremembam pri beleženju informacij v nove baze podatkov, ki morajo biti dostopni v pregledni, praviloma v strojno berljivi obliki,  preko spleta in v obliki »open data«.

V dopoldanskem delu boste deležni predstavitve novih študij primerov, in sicer vizualne predstavitve projektov v slovenskih občinah, ki se financirajo iz slovenskega proračuna, in analizo ter primerjavo  stroškov občinskih uprav vseh slovenskih občin glede na število prebivalcev v posamezni občini.

V popoldanskem delu bo Daniel Freund iz Transparency International EU predstavil platformo Integrity Watch, ki uporabniku na prijazen način prikazuje lobistične stike v institucijah Evropske unije in finančne registre interesov poslancev EU. Prikazal bo tudi primer dobre prakse, kako lahko vnovična uporaba podatkov pripomore k večji transparentnosti delovanja institucij in kako ta k večjemu zaupanju javnosti v javne institucije.

Sledile bodo tri predstavitve civilne družbe in medijev iz Slovenije, ki bodo prikazale učinke odprtih podatkov in tako izpostavile, kako velik pomen imajo ti podatki in izdelki oz. storitve, razviti na podlagi teh podatkov, pri razvoju celotne družbe.

PRIJAVO NA DOGODEK OPRAVITE PREKO SPLETNEGA OBRAZCA http://goo.gl/forms/tERHJsqSTAG2bAQU2

VABILO S PROGRAMOM