• Domov
  • Dogodki
  • Participatorni proračun v lokalnih skupnostih: od ideje do izvedbe

Sreda 18.4.2018 ob 10:00 do 13:00

Taborska cesta 1, Grosuplje, Slovenija
Dogodek organizira, soorganizira ali se izvaja v partnerstvu s SOS

Skupnost občin Slovenije vas vabi na informativni posvet z naslovom Participatorni proračun v lokalnih skupnostih: od ideje do izvedbe. Dogodek bo potekal 18.4.2018 od 10.00 – 13.00 v dvorani Družbenega doma Grosuplje, Taborska 1, Grosuplje.

V Skupnosti občin Slovenije si prizadevamo za razširitev participatornih praks v občinah. V ta namen smo že v letu 2017 pripravili priročnik za lokalne skupnosti, imenovan Smernice za vključevanje občanov in drugih zainteresiranih skupin v procese odločanja v občini. Izdelali smo jih z namenom, da služijo kot temeljno orodje za učinkovitejše vključevanju občank in občanov pri sprejemanju vseh pomembnih odločitev. Ob tem se zavedamo, da je eno izmed najpomembnejših (in hkrati najobčutljivejših) področij vključevanja občank in občanov v odločanje na lokalni ravni, priprava participatornega proračuna.

Programi participativnega proračuna lokalne skupnosti so inovativni postopki oblikovanja politik, pri katerih so občanke in občani neposredno vključeni v sprejemanje političnih odločitev na lokalni ravni o porabi proračunskih sredstev. Namen participatornega proračuna je vzpostavitev komunikacijskih kanalov med občino in občani in prenos deleža odločanja o porabi skupnih sredstev na skupnost samo. S participatornim proračunom lahko prebivalci občine, mestne četrti ali krajevne skupnosti sami prepoznajo probleme ali možnosti izboljšav, predlagajo rešitve in med podanimi predlogi izberejo tiste, ki jih ocenjujejo za najpomembnejše.

Četudi je praksa participatornega proračuna v tujini že vrsto let prisotna, je pomembno upoštevati, da ni enotnega ali natančnega modela te prakse. Tako tudi predstavitev izvajanja prakse participatornega proračuna skozi posvet Participatorni proračun v lokalnih skupnostih: od ideje do izvedbe ni zamišljena kot edina možnost izvedbe, pač pa kot predstavitev modela obstoječe dobre prakse v Sloveniji, ki vam je lahko v pomoč pri oblikovanju modela, glede na politično, družbeno in gospodarsko okolje v vašem mestu ali občini.

Informativni posvet je namenjen županjam in županom ter vsem zainteresiranim zaposlenim v občinskih upravah.

Vabilo in program dogodka

Prijavnica

Dogodek je že potekel.

Nazadnje posodobljeno: