• Domov
  • Dogodki
  • Razvojni izzivi občin: pristojnosti, izzivi in priložnosti občin pri spodbujanju razvoja gospodarstva

Sreda 29.11.2017 ob 9:00 do 15:00

Four Points by Sheraton Ljubljana Mons, 4 Pot za Brdom, Slovenija
Dogodek organizira, soorganizira ali se izvaja v partnerstvu s SOS

Celoviti razvoj občin je tesno povezan z razvitim, dobro delujočim in v lokalne skupnosti tesno vpetim gospodarstvom, ki nudi kvalitetna delovna mesta. Lokalne skupnosti se na tem področju na eni strani soočajo z relativno omejenimi možnostmi, na drugi strani pa z rastočimi pričakovanji tako prebivalstva kot samega gospodarskega sektorja. Ne glede na možnosti občin na tem področju se v javnosti uspešnost vsakokratnih občinskih ekip vse pogosteje meri tudi v številu novih delovnih mest, ustanovljenih novih podjetij ali pripravljenosti kakšnega velikega podjetja, da investira v nekem lokalnem okolju. Tako tudi v občinah, zlasti ob umanjkanju regionalne ravni raste želja po večji vlogi in možnostih za spodbujanje gospodarskega razvoja, spodbujanja novih in/ali ohranjanja starih delovnih mest.

Kakšne so meje pristojnosti občin, kaj občine počnejo in/ali kaj bi počele na področju spodbujanja razvoja gospodarstva, kdaj in kako se smejo vključiti v ohranjanje obstoječih podjetij in delovnih mest, kakšne pristojnosti imajo sedaj, kakšne bi lahko imele na tem področju v prihodnje, kakšne so dosedanje izkušnje občin na tem področju, so le nekatera področja, o katerih bo govora na posvetu Razvojni izzivi občin: pristojnosti, izzivi in priložnosti občin pri spodbujanju razvoja gospodarstva.

V enem izmed treh sklopov se bomo posvetili tudi pomenu umestitve prizadevanj občin v širši okvir dolgoročnega razvoja in vprašanjem kakšen razvoj spodbujati, kakšna delovna mesta si želimo, kam na globalnem zemljevidu umestiti Slovenijo ter kakšne so primerjalne prednosti in razpoložljivi resursi države kot celote in njenih različnih delov.

Na posvetu bomo skozi strokovno razpravo in dialog s predstavniki različnih institucij, priznanimi strokovnjaki ter županjami in župani, opredelili pričakovano smer razvoja tega področja delovanja občin s ciljem prepoznati ključne probleme in izzive ter pripraviti predloge možnih pobud in rešitev.

Vabimo vas, da se nam županje in župani, direktorice in direktorji občinskih uprav ter zainteresirani predstavniki občin pridružite v sredo, 29. 11. 2017 od 9. ure dalje v kongresnem centru MONS, Pot za Brdom 4, Ljubljana.

Oglejte si program posveta.

 

Prijavnica

Dogodek je že potekel.

Nazadnje posodobljeno: