• Domov
  • Dogodki
  • Strokovna ekskurzija v OBMEJNI MESTI SLOVENSKA GORNJA RADGONA IN AVSTRIJSKA RADGONA (»TWIN CITIES«) V LUČI PODNEBNIH SPREMEMB

četrtek 25.11.2021 ob 10:00 do 15:30

Gornja Radgona, Slovenija
Dogodek organizira, soorganizira ali se izvaja v partnerstvu s SOS
Dogodek je brezplačen

Skupnost občin Slovenije vas vabi na Strokovno ekskurzijo v obmejni mesti Gornja Radgona (Slovenija) in Radgona (Avstrija), ki naslavlja podnebne spremembe skozi izzive urejanja lokalnih okolij. Blaženje in prilagajanje podnebnim spremembam predstavlja enega izmed ključnih izzivov in prednostnih nalog Evropske unije.

Dogodek bo potekal v okviru projekta Podpora izvajanju urbane politike in programa URBACT, ki ga po naročilu Ministrstva za okolje in prostor izvajata IPoP – Inštitut za politike prostora in Skupnost občin Slovenije (SOS) ob predsedovanju Slovenije Svetu EU.

Na dogodku bomo razpravljali o prilagajanju lokalnega prostora podnebnim spremembam na področju urejanja prostora in si v tem kontekstu ogledali nekaj ureditev na obeh straneh Mure, ki mesti ločuje in povezuje hkrati. Oktobra letos sta mesti, ki sta bili nekoč eno, zaključili z bilateralnim projektom GoMURra, v katerem sta na različne načine urejali zaščito pred visokimi vodami, ki so posledica podnebnih sprememb.

Cilj strokovne ekskurzije je seznaniti (so)odločevalce in druge zainteresirane strokovnjake na lokalni ravni na eni strani o prostorskih in okoljskih problemih, ki jih je skozi čas povzročil človek z neuravnoteženima procesoma urbanizacije in stihijskega razvoja, po drugi strani pa o priložnostih drugačnih, uravnoteženih urbanih politik, ki se lahko soočajo tudi z izzivi podnebnih sprememb, okoljske krize in socialnih stisk. Prepoznali bomo tudi razlike med mestoma in državama, s katerimi se njune aktivnosti prilagajajo na podnebne spremembe na področju urejanja prostora.

Več informacij o programu in prijavi najdete TUKAJ.

Prijavite se lahko do petka, 19.11. 2021 do 16. ure oziroma do zapolnitve mest. Število mest je OMEJENO.

Vabljeni k prijavi!

Prijavnica

Dogodek je že potekel.