• Domov
  • Novice
  • 1. posvet glede prenove sistema obdavčitve nepremičnin

V petek, 9.3.2018 je skladno z dogovorom Projektnega sveta na Ministrstvu za finance potekal 1. posvet glede prenove sistema obdavčitve nepremičnin, katerega sta se udeležila tudi predstavnika SOS.

Posvet je potekal po »Programu priprave strokovnih predlogov za prenovo sistema obdavčitve nepremičnin v Sloveniji«. Uvodoma je državni sekretar MF in predsednik Projektnega sveta za posodobitev sistema vrednotenja in obdavčitve nepremičnin, Tilen Božič povedal, da je, ker do uvedbe Zakona o davku na nepremičnine v mandatu te Vlade ne bo prišlo,  cilj vzpostavitev temeljnega strokovnega okvira, na podlagi katerega bo lahko nova Vlada sprejela Zakon o davku na nepremičnine.

Posvet je bil namenjen podaji stališč strokovnih institucij, ki sodelujejo pri snovanju novega zakona. SOS je v razpravi poudarila, da občine so zainteresirane za sprejem novega davka, vendar s potrebnim jasnim razlikovanjem, da nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ) ni davek na nepremičnine, kar pomeni, da občine potrebujejo lastni vir preko katerega bodo lahko oblikovale svoj prostorski razvoj. Kot primerjava so bile navedene našemu sistemu primerljive države (npr. Nemčija).

Udeleženci posveta so tudi sprejeli zaključke, ki bodo oblikovani v kratkem in s katerimi vas bomo seznanili v prihodnjem tednu.

< Vse aktualne novice