• Domov
  • Novice
  • 3. kongres slovenskih občin v Rimskih termah

1. in 2. oktobra je v Rimskih Toplicah potekal 3. kongres slovenskih občin v organizaciji SOS, ZOS, ZMOS in Inštituta za javne službe pod častnim pokroviteljstvom predsednika RS, Boruta Pahorja. Prvi dan kongresa so bili izpostavljeni problemi, ki so ključni za prihodnost slovenskih občin. Franc Bogovič, dr. Boštjan Udovič, dr. Mihael J. Toman in Leo Kremžar so odprli teme kako vplivajo občine na državno in evropsko politiko, kdo je mačeha v krogu občina, država, EU, kakšno Slovenijo in kakšen planet bomo pustili našim zanamcem in govorili o občinah in državni politiki.

Popoldansko okroglo mizo so namenili aktualnemu vprašanju regionalnega razvoja in dilemi, kdaj pokrajine, če sploh, in kakšne. Poleg predsednika Državnega sveta Alojza Kovšce so sodelovali še vodja strokovne skupine za pripravo zakonskega predloga, dr. Boštjan Brezovnik, državni sekretar na Ministrstvu za javno upravo Leon Behin in predsednik Skupnosti občin Slovenije, dr. Aleksander Jevšek. Sogovorniki so se strinjali, da Slovenija potrebuje pokrajine in da je za uvedbo potrebno prednostno zagotoviti večinsko soglasje lokalne samouprave.

Drugi dan se je udeležil kongresa tudi predsednik republike, Borut Pahor in sodeloval v pogovoru z županjami in župani na temo ustanavljanja pokrajin. Predsednika je zanimalo predvsem njihovo mnenje o tem, ali v osnovi podpirajo aktivnosti delovne skupine, ustanovljene v okviru Državnega sveta. Prisotne je seznanil, da bo 4. novembra v predsedniški palači priredil posvet, na katerem bodo mnenja o tem soočili predstavniki strokovne javnosti, vlade, političnih strank ter županje in župani. Rezultate posveta pa bo predsednik Pahor predstavil na srečanju štirih predsednikov decembra letos.
Župani so v razpravi soglašali, da Slovenija potrebuje pokrajine predvsem zaradi nujnosti enakomernega regionalnega razvoja in decentralizacije Slovenije. Izpostavili pa so, da je potrebno ob razpravi o številu pokrajin govoriti tudi o predvideni vsebini delovanja pokrajin – predvsem prenosu nekaterih pristojnosti države in občin na pokrajine in vključiti tudi finančni vidik ter predvideti sredstva za njihov razvoj.

V nadaljevanju so potekali trije tematski sklopi o tem ali je javni interes v službi kapitala, ali obratno; podnebne krize, ki trka tudi na občinska vrata ter kako zagotovili potrebno komunalno infrastrukturo in cenovno dostopne javne storitve.

 

 

< Vse aktualne novice