20151012PHT97127_originalVeč kot deset dni trajajoča zaključna usklajevanja med voditelji in predstavniki 195 držav in EU v Parizu (COP21) je prinesla podnebni dogovor. Voditelji držav so se po večletnih prizadevanjih uspeli poenotiti o ukrepih, s katerimi bomo omejili rast globalnega segrevanja na pod 2 stopinji Celzija. Pariški sporazum, ki je bil sprejet v pozno popoldanskih urah v soboto, 12. decembra 2015, je sicer sestavljen iz dveh delov: sklepa (19 strani) in dodatka – sporazuma (11 strani).

 

20151008PHT96901_originalNov globalni podnebni sporazum je zmeren v tem, da upošteva prizadevanja in pričakovanja članic EU, dolgoročno in etapno zastavljen (na 5 let se izpolnjevanje zavez pregleda), pošten v tem da vključuje vse pogodbenice sveta, hkrati pa ambiciozen, saj je presegel pričakovanja mnogih. Državam v razvoju ponuja pomoč pri uresničevanju njihovih aktivnosti: s kreditnim sistemom (kratkoročna letna pomoč 100 milijard USD do leta 2020, na podlagi nove analize pa proporcionalno več do leta 2025), prenosom tehnologij in administrativnega znanja … Kaj pa nov globalni podnebni sporazum prinaša Sloveniji? Nove, zelene investicije, nova delovna mesta, bolj zdravo in prijazno okolje, učinkovito rabe obnovljive energije in drugih naravnih virov.

 

Ministrstvo za okolje in prostor je dogajanje na Pariški konferenci in sprejetje komentiralo: “Pariz ni konec poti, Pariz je začetek nove, dolge in zahtevne poti, ki bo okrepila globalne aktivnosti v spopadu s podnebnimi spremembami v kontekstu trajnostnega razvoja. /…/ Pariški sporazum ne posega samo na področje podnebnih sprememb in trajnostnega razvoja, temveč v svojem kompleksnem sporočilu in zavezi povzema tudi temeljna razvojna in ustavna načela vključno s človekovimi pravicami.”

Pariški podnebni sporazum

Vir: MOP, uradna stran Pariške konference, UNFCCC

 

 

 

 

< Vse aktualne novice