• Domov
  • Novice
  • Delavnica v Žalcu – pametna mesta in skupnosti

img_3831SOS in IPOP sta v četrtek, 8. decembra 2016, v Žalcu organizirala 4. delavnico iz niza identificiranih razvojnih potreb mest.Tako kot na prejšnjih delavnicah, je bil namen oblikovati projektne predloge k izbrani temi za razpis URBACT ali drug relevanten razpis.

Prisotne je pozdravil župan občine Žalec Janko Kos in jih s svojim nagovorom spodbudil k inovativnosti in drznosti pri razmišljanju, ki se je v Žalcu, s fontano piva že obrestovalo.

Petra Očkerl iz IPOP je predstavila nov razpis programa Urbact, ki je tokrat namenjen dobrim praksam. Prijavijo se lahko mesta ali somestja, ki menijo, da so v svojem urbanem okolju s kakšno politiko, investicijo ali rešitvijo pozitivno vplivali na trajnostnem, gospodarskem ali družbenem področju. Le izbrane dobre prakse (v tej fazi brez neposrednega finančnega učinka) bodo v prihodnjem razpisu lahko odigrale osrednjo vlogo v oblikovanju novih omrežij.

V nadaljevanju je Saša Kek iz SOS v nekoliko spremenjenem programu, zaradi bolezni in odsotnosti predavatelja, predstavila aktivnosti, ki jih SOS in FLAPAX, pospeševalnik pametnih skupnosti, že izvajata in še več načrtujeta za prihodnje leto.

Prisotni so se seznanili tudi z dvema projektoma, SmartImpact, ki se kot omrežje v programu Urbact trenutno izvaja in primerom, kako se je medobčinska uprava Leiedal lotila iskanja partnerjev za nadgradnjo že izvedenega projekta Opening Up, v katerem so se osredotočali na odprte podatke občin in rabo družbenih omrežij v redni občinski komunikaciji.

img_3881Stojan Praprotnik, direktor Razvojne agencije Savinja je po odmoru prisotne vodil skozi delavnični del. Oblikovali so veliko projektnih idej, jih zapisali in o njih razpravljali. Od prvotno zapisanih enostavnih problemov, s katerimi se srečujejo v posameznih občinah, so začeli nastajati celoviti in kompleksni projektni predlogi na različnih področjih.

Predstavitve:

Razpis Urbact za dobre prakse NOVO!

Predstavitev omrežja v nastanku – odprti podatki

Predstavitev projekta SmartIpact

Več fotografij najdete v galeriji.

< Vse aktualne novice