• Domov
  • Novice
  • Digitalna koalicija Slovenije – digitalna.si

digitalna-agenda11. vrha slovenskega gospodarstva, ki je potekal v znamenju digitalizacije 24. 11. 2016 na Bledu, se je udeležil tudi predsednik SOS, Bojan Kontič. Na dogodku je bila podpisana Izjava o vzpostavitvi in sodelovanju v Slovenski digitalni koaliciji digitalna.si. Podpisniki si bodo v prizadevali za pospešeno digitalno preoblikovanje Slovenije in njenega gospodarstva, za usklajevanje ukrepov za digitalizacijo Slovenije, za večjo uporabo storitev informacijsko-komunikacijskih tehnologij in izboljšanje e-veščin. Izjavo o digitalni koaliciji so podpisali Cerar, Mačkošek, glasnik digitalne tehnologije Marko Grobelnik, predsednik Koordinacije samostojnih raziskovalnih inštitutov Slovenije Jadran Lenarčič, predstavnik mreže nevladnih organizacij za vključujočo informacijsko družbo Simon Delakorda, predstavnik Rektorske konference RS Ivan Svetlik in predsednik Skupnosti občin Slovenije Bojan Kontič.

Lokalne skupnosti so pomemben deležnik v koaliciji, že zaradi razvoja pametnih skupnosti in mest, ki je ena izmed dveh vsebinskih prioritet strategije DIGITALNA SLOVENIJA 2020, kot tudi Strategije pametne specializacije. Skupnost občin Slovenije je s podpisom Izjave naredila pomemben korak za tesno sodelovanje lokalnih skupnosti v partnerstvu Slovenske digitalne koalicije, ki bo posvetovalne, koordinativne narave.

Na Skupnosti občin Slovenije verjamemo, da je sodelovanje in vpetost lokalnih skupnosti v procese na poti zelenitve in digitalizacije do referenčne države nujna. Državljane namreč ne zanima, kaj je v pristojnosti države, kaj v pristojnosti občin, to ne zanima niti gospodarstvo. Tako kot mora Vlada postaviti osnovne procese in pravila za javno informacijsko infrastrukturo, je smiselno, racionalno in učinkovito to storiti tudi pri občinah. Z razvojem in uporabo pravih digitalnih orodij lahko občine sprejemajo odločitve temelječe na boljših podatkih, lažje predvidijo probleme, kar omogoča boljšo koordinacijo in učinkovito uporabo sredstev, svojim občanom in podjetjem pa nudijo prijaznejši dostop do storitev ob največji možni meri transparentnosti in vključenosti.

Ob začetku vrha je poudaril premier Miro Cerar, da na svetovnem trgu ne tekmujejo le podjetja, ampak vse bolj tudi države s podpornim okoljem za gospodarstvo in implementacijo digitalnih tehnologij v vseh družbenih sferah. Če hočemo biti družba 21. stoletja, moramo po njegovih besedah gledati v prihodnost in proti digitalnim tehnologijam. Podpis digitalne koalicije po Cerarjevih besedah pomeni pot naprej, v prihodnost. Vesel je, da bodo gospodarstvo, znanost, šport, javni sektor in civilna družba začeli še bolj intenzivno uveljavljati digitalne tehnologije. Spomnil je še na ekologijo in izrazil željo, da Slovenija postane zelena referenčna država v digitalni Evropi in ena vodilnih na svetu.

Udeleženci srečanja so sicer kot osrednjo oviro pri digitalizaciji izpostavili birokratizacijo. Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je pojasnil, da je Slovenija že uvedla številne e-storitve in brezpapirno poslovanje, zaostanek pa je pri uporabi teh storitev. Udeležencem je predlagal, da opozorijo na konkretne zakonske ovire, saj je vzpostavljen mehanizem za črtanje birokratskih ovir.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je poudaril, da je ‘digitalizacija nuja, ki omogoča priložnost’. Naša podjetja so že digitalizirana, če hočejo delovati na tujih trgih. ‘Kdor po tej poti ne bo šel, bo izgubil svoje priložnosti,’ je dejal.

Šef kabineta podpredsednika Evropske komisije za enotni digitalni trg Juhan Lepassaar pa je po današnjem dogodku izpostavil, da je Slovenija na pravi poti. ‘Edino vprašanje je, kaj lahko EU naredi, da vam pomaga in kaj lahko naredimo skupaj,’ je dejal in med drugim izpostavil pomen poenotenja regulative na tem področju.

< Vse aktualne novice