• Domov
  • Novice
  • Dve novi občini članici SOS, Lukovica in Destrnik

V tem tednu sta v Sekretariat SOS prispeli še dve pristopni izjavi. Za članstvo v Skupnosti občin Slovenije sta se odločila občinska sveta Občine Lukovica in Občine Destrnik.

Občina Lukovica, ki jo zastopa županja mag. Olga Vrankar, leži v osrednji Sloveniji. Obsega 74 km2 (7.488 ha) pretežno hribovitega ozemlja. Geografsko zajema območje Črnega grabna od Prevoj do Trojan. Velika večina ozemlja je poraščena z gozdovi. Le na nekaterih mestih se dolina toliko razširi, da je omogočila razvoj večjih naselij. Na območju občine je januarja 2019 živelo 5.838 prebivalcev v 66 naseljih. Lukovica, občinsko središče, leži ob magistralni cesti Ljubljana-Maribor, kakih 22 km v smeri iz Ljubljane. Pretežno hribovito in z gozdovi poraslo občino Lukovica sestavlja 66 naselij. Obdaja jo 160 km občinskih cest. Občina Lukovica je pobratena občino Amaroni, mestom medu, iz juga Italije. Občina Lukovica hoče postati zanimiva za obrtnike z razvojem manjših novih obrtnih con ob trasi avtoceste. Želijo, da se bo del ljudi, ki bo potoval skozi Črni graben, ustavil pri njih zaradi zanimive ponudbe obrtnikov ali podjetnikov. Zavzemajo se za ekološko čisto in krajem primerno obrt, ki bo skladna z načrtovanim razvojem gostinstva in turizma.

 

Občina Destrnik, ki jo zastopa župan Franc Pukšič, se razprostira med podolžnim sončnim gričevju srednjih Slovenskih goric, med katerimi nekateri hrbti dosegajo višino okoli 400 m (Ojstrovec pri Destrniku 378 m) in plitvih in dolgih dolinah, ki so jih vrezali pritoki Pesnice na eni in Rogoznice na drugi strani le nekaj kilometrov iz Ptuja. Občino sestavlja 17 vasi. Bogatijo jo neokrnjena narava ter drugi dokazi naravne in kulturne dediščine. Ponaša se s svojo značilno veduto, ki jo krasijo šola, športna dvorana, zdravstveni dom,  dom kulture in cerkev. Z naravnimi značilnostmi občine so svoj značaj oblikovali tudi prebivalci občine. Peščeno-ilovnata prst, ki jim je v preteklih letih nemalokrat dala skromne pridelke, jih je oblikovala v ljudi, navajene trdega dela in skromnosti. Destrničani so zelo ponosni ljudje, navezani na svoj dom in na svoje korenine.


Nazadnje posodobljeno:
< Vse aktualne novice