• Domov
  • Novice
  • Evropska komisija potrdila slovenski program evropske kohezijske politike 2021-2027

Evropska komisija je potrdila program evropske kohezijske politike 2021-2027, ki ga je Slovenija uradno poslala v Bruselj konec oktobra.

Prvi javni razpisi za kohezijska sredstva finančnega obdobja 2021-2027, ki se bo sicer izvajalo do konca leta 2029, so predvideni v prvi polovici leta 2023. Do tedaj bo Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK) pripravila potrebne podlage za izvajanje kohezijske politike. Napoveduje tudi določene poenostavitve postopkov, da bi tako omogočila čim hitrejši začetek izvajanja evropskih projektov in še večjo učinkovitost koriščenja evropskih sredstev.

Slovenija pa je uspešna tudi pri izvajanju Interreg programov, ki so okvir za izvajanje skupnih ukrepov in politik, za izmenjavo izkušenj in znanja med nacionalnimi, regionalnimi in lokalnimi akterji iz različnih držav.

Prvi razpis za čezmejni program Slovenija – Avstrija bo SVRK objavila v  petek, 16. decembra. Predvidoma februarja oz. marca 2023 bosta sledila še prva razpisa programov Slovenija – Madžarska in Slovenija – Hrvaška.

Za programsko obdobje 2021-2027 je Evropska komisija že odobrila 11 od 13 Interreg programov, v katerih sodeluje Slovenija. SVRK pa je že tretjič dobila mandat za upravljanje treh čezmejnih programov, in sicer z Avstrijo, Madžarsko in Hrvaško. Skupna vsota evropskih sredstev za te tri čezmejne programe je 99,2 milijona evrov.

Vir: gov.si


Nazadnje posodobljeno:
< Vse aktualne novice