V letu, ko bo na septembrskem Vrhu OZN sklenjen medvladni proces o “post-2015 agendi” z globalnimi cilji trajnostnega razvoja, je Evropska unija pričela z novo akcijo Evropski teden trajnostnega razvoja – ETTR (ESDW – European Sustainable Development Week). Predvidoma bodo osrednji cilji novega okvira po letu 2015 zagotovitev načel trajnostnega razvoja na globalni ravni in odprava najhujše revščine, ob upoštevanju in spoštovanju planetarnih mej, krepitve miru in varnosti in izpolnjevanju zavez in odgovornosti na področju človekovih pravic.

ETTR je vse-evropska pobuda za spodbujanje in večjo predstavljivost aktivnosti, projektov in dogodkov, ki podpirajo trajnostni razvoj in se bodo odvijali v tednu 30. maj – 5. junij 2015. V ta namen je vzpostavljen spletni portal www.esdw.eu. Torej priložnost za bolj celosten pristop h komuniciranju o trajnostnem razvoju v okviru Slovenije, pa tudi za promocijo na evropski ravni. Letak z osnovnimi informacijami je tudi v priponkah.

Vabimo vse, ki v tednu 30.5.-5.6. že načrtujejo dogodek ali aktivnost, povezan s trajnostnim razvojem, da njegov opis posredujete tudi v objavo na vseevropski platformi www.esdw.eu. Hkrati pa dajemo pobudo vsem tistim, ki pripravljate dogodek v maju ali juniju, da ga v okviru možnosti skušate prestaviti v časovni okvir ETTR.

Postopek za prijavo v Evropski teden trajnostnega razvoja poteka na naslednji način:

Kratek opis dogodka ali aktivnosti pošljete v slovenščini in angleščini kontaktni osebi za Slovenijo: dr. Darja Piciga, Ministrstvo za okolje in prostor, darja.piciga@gov.si. Po strokovnem pregledu jo bodo posredovali v objavo na evropski spletni strani (www.esdw.eu), obveščanje pa bo med drugim potekalo tudi preko spletne strani MOP-a.

Prosimo vas tudi, da novico o ETTR in o možnosti vključitve v to vseevropsko akcijo objavite tudi na svoji spletni strani in posredujete po svojih adremah.

 

Nekaj ​​idej za lokalne aktivnosti za ETTR 2015:

  • Ste že slišali za “repair caffe” – kavarne, kjer ob kavici lokalni mojstri (predsvem pa tisti, ki so to bili in imajo sedaj čas in voljo) popravijo npr. male gospodinjske aparate? Morda bi občane zanimalo, organizirajte srečanje. Preverite možne partnerje in vire tukaj,
  • Organizacija javne delavnice z organizacijami za ponovno uporabo, ki bodo prebivalcem predstavile kako lahko dajo svojim stvarem, ki jih ne uporabljajo več drugo življenje, primeri: Tekstilnica, CPU Ljubljana, CPU Rogaška Slatina, RREUSE,
  • Organizirajte delavnico za lažjo orientacijsko razpravo o tem, kako najbolje spodbuditi inovativne poslovne modele okoli delitve, vzdrževanja, popravila, prodajo izdelkov.
  • in ne pozabite na dogodkih ponuditi lokalno pridelanih sokov, piškotov in vodo iz pipe.

 

Letak v slovenskem jeziku pripravljen v Bruslju brez šumnikov 🙂

< Vse aktualne novice