• Domov
  • Novice
  • Evropsko leto kulturne dediščine in priložnosti za financiranje projektov

V letu kulturne dediščine se bo v Evropi odvijala vrsta dogodkov, ki bodo prebivalkam in prebivalcem omogočili, da se zbližajo in povežejo s kulturno dediščino. Kulturna dediščina oblikuje našo identiteto in vsakdanje življenje. Obdaja nas v evropskih mestih, naravnih krajinah in arheoloških najdiščih. Ne najdemo je le v literaturi, umetnosti in predmetih, temveč tudi v obrti, ki se je učimo od naših prednikov, zgodbe, ki jih našim otrokom pripovedujemo, hrani, ki jo uživamo in filmih, ki jih gledamo in se v njih prepoznamo.

Evropska komisija je ob tej priložnosti vzpostavila posebno spletno stran, kjer so dostopne vse informacije v zvezi s tem programom.
Namen Evropskega leta kulturne dediščine (ELKD) je osveščanje o skupni zgodovini in vrednotah z namenom spoštovanja evropskega kulturnega bogastva in raznolikosti. Evropsko leto se je uradno začelo na Evropskem kulturnem forumu 7. decembra 2017 v Milanu. Na lokalni ravni spodbuja socialno kohezijo in povezovanje, na primer z obnovo in razvojem zapostavljenih območij. Kulturna dediščina ustvarja gospodarsko rast in delovna mesta v mestih in regijah ter je osrednjega pomena za evropske izmenjave s preostalim svetom. Leto se osredotoča zlasti na otroke in mlade, ki bodo v prihodnosti postali varuhi naše dediščine. Ukrepi bodo vključevali dejavnosti ozaveščanja, ki jih podpira pripravljen paket orodij na temo kulturne dediščine, namenjen šolam, priložnosti za mlade prostovoljce, ki bodo pomagali ohranjati ali obnavljati kulturno dediščino kot ter za socialne medije preko fotografskega tekmovanja na socialnem omrežju Instagram. Leto bo tudi spodbujalo inovativne načine za ohranjanje, upravljanje in ponovno uporabo evropske dediščine, vključno z mehanizmi participativnega upravljanja v lokalnih skupnostih.
Vključenih je 28 držav članic in imenovanih nacionalnih koordinatorjev, evropske institucije in mednarodne organizacije, kot so UNESCO, SE, Zahodni Balkan, Norveška in Švica kot opazovalci, 35 zainteresiranih organizacij in civilna družba.

Na spletni strani programa je objavljen tudi seznam možnosti financiranja projektov, povezanih s kulturno dediščino. Nekateri nacionalni projekti so lahko upravičeni v okviru programa »Evropa za državljane«, katerega namen je prispevati k razumevanju državljanov EU, njene zgodovine in raznolikosti, krepitvi evropskega državljanstva in izboljšanju pogojev za državljansko in demokratično udeležbo na ravni EU, pa tudi za ozaveščanje o spominu, skupni zgodovini in vrednosti. Tovrstni projekti so pomembni tudi v okviru ELKD. Trenutno je odprt javni razpis EZD tukaj.

< Vse aktualne novice