• Domov
  • Novice
  • Informacije iz sestanka z generalnim direktorjem URSZR o nujnih zadevah povezanih s posledicami vojne v Ukrajini ter humanitarni pomoči beguncem

Uprava RS za zaščito in reševanje je 1. marca 2022 začela z obveščanjem občin o zbiranju humanitarne pomoči za Ukrajino in ukrajinske begunce v drugih državah in jim posredovala prva navodila. 2. marca 2022 so občine prejele dopolnjene usmeritve za zbiranje humanitarne pomoči.

Danes, 3. marca, pa je Uprava sklicala sestanek s predstavnicami in predstavniki skupnosti in združenj občin z namenom vzpostavitve prostora/foruma za medsebojno obveščanje o nujnih zadevah povezanih s posledicami vojne v Ukrajini ter humanitarni pomoči beguncem. Na sestanku, ki so se ga udeležili predstavniki Skupnosti občin Slovenije in Združenja mestnih občin Slovenije, je sodeloval generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje, Darko But in namestnik generalnega direktorja, Stanislav Lotrič. Podala sta informacijo, da je v tem trenutku v Evropi že 800.000 beguncev ter da se bodo številke še povečevale, če ne bo prišlo do umiritve razmer, da za zdaj največje breme nosijo sosednje države. Tiste, kjer je trenutno največje število beguncev, so zaprosile za mednarodno pomoč. Tudi Slovenija se je že odzvala.

Zbiralo naj bi se samo tisto, kar je potrebno. V skladu z včerajšnjimi navodili, predvsem higienski pripomočki, hrana, sredstva prve pomoči, oprema za gasilce. Po razgovoru z Rdečim križem Slovenije in Karitas Slovenije so povedali tudi, da bosta obe organizaciji zbirali finančne donacije, ki bodo namenjene sestrskim organizacijam v državah z največjim številom beguncev. V Usmeritvah in Dopolnjenih usmeritvah so jasno zapisani pogoji in postopki, ki morajo biti doseženi pri vseh zbranih humanitarnih sredstvih. Direktor in njegov namestnik sta opozorila, da naj se občine, pri odločanju za zbiranje humanitarnih sredstev povežejo z eno od 13 izpostav Uprave, prav tako pa tudi pozvala, da se občine medsebojno povezujejo pri organiziranju zbiranja humanitarne pomoči.

V izogib neusklajenemu delovanju oz. pristopanju k organizaciji zbiranja humanitarne pomoči v občinah bo Skupnost občin Slovenije občinam posredovala nabor pravil, ki jih je za lažje n učinkovitejše organiziranje smiselno spoštovati. Več o tem bodo občine prejele predvidoma jutri oziroma v najkrajšem možnem času.


Nazadnje posodobljeno:
< Vse aktualne novice