• Domov
  • Novice
  • Iraški partnerji na študijskem obisku v Sloveniji podrobneje spoznali naše dobre prakse v kmetijstvu

Skupnost občin Slovenije je vodilni partner projekta medsebojnega sodelovanja z iraško provinco Anbar. Projektni konzorcij sestavljajo podjetje Zavita, podjetje Stritih, svetovanje za trajnostni razvoj, in Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. Projekt se izvaja v okviru programa Podpora okrevanju in stabilnosti v Iraku prek lokalnega razvoja, ki ga financira Evropska unija (EU), izvaja pa Razvojni program Združenih narodov (UNDP).

V sklopu projekta je projektni konzorcij za delegacijo iraških partnerjev, ki jo sestavljajo Jasim Mohammed Abdullah Al-Halboosi, namestnik guvernerja regije Anbar, dr. Abbood Mohammed Hazeem, strokovnjak za kmetijstvo v provinci Anbar, Maan Mohammed Hamzah, regionalni vodja pri UNDP v Anbarju, Sinan Mohammed Ali, direktor oddelka za kmetijstvo Al Jazeera in Mustafa Jasim Mohammed Abdullah Al-Halboosi, član projektne delovne skupine, pripravil študijski obisk v Sloveniji z ogledom dobrih praks.

Partnerstvo v projektu se osredotoča na spodbujanje razvoja kmetijstva v regiji Anbar, na podlagi izkušen lokalnih skupnosti iz Slovenije. Tako so se v sklopu štiridnevnega študijskega obiska iraških partnerjev v Sloveniji mudili tudi v Ajdovščini, kjer jim je vodstvo Regionalne agencije ROD predstavilo razvoj in delovanje agencije ter delovanje, vzdrževanje in nadgradnjo virtualne tržnice kmetijskih pridelkov – Tržnica na borjaču. Spoznali in okusili so tudi dobrote Vipavske, ki jih proizvaja uspešni lokalni proizvajalec Sirarstvo Orel, ki proizvaja izdelke iz ovčjega mleka. Projektne aktivnosti izdatno podpira tudi župan občine Ajdovščina Tadej Beočanin, ki v projektu sodeluje kot nosilec dobre prakse virtualne tržnice, kratkih dobavnih verig in povezovanja lokalnih politik in lokalnih pridelovalcev. V sklopu obiska so obiskali tudi Kmetijski inštitut Slovenije, se tam seznanili z njihovim delovanjem, financiranjem, projekti ter razvojem in raziskavami, ogledali so si center Jablje ter degustirali slovenski med. V sklopu obiska se je iraška delegacija sestala tudi s predsednico Jasno Gabrič in Maša Žagar, v.d. generalna direktorica Direktorata za kmetijstvo pri MKGP.

Projektno delo je že obrodilo prve sadove tudi v regiji Anbar, saj je s pomočjo dobrih praks iz Slovenije ter semenskih sredstev projekta zaživel Center za razvoj kmetijstva. Prostori v lasti regije Anbar so dobili ustrezno opremo ter zaposlene, ki se v okviru projektnih aktivnosti usposabljajo in izobražujejo. Doslej je bilo za zaposlene izvedeno spletno izobraževanje s področja organizacije dela tovrstnega razvojnega centra na področju kmetijstva ter usposabljanje s področja pridelave zelenjave, trženja kmetijskih proizvodov in ribogojstva.

Galerija slik


Nazadnje posodobljeno:
< Vse aktualne novice