• Domov
  • Novice
  • Izjava komisarke Gabriel ob preklicu prvega razpisa za WiFi4EU

Bruselj, 14. junija 2018

 

Komisarka Mariya Gabriel, odgovorna za digitalno gospodarstvo in družbo, je po preklicu prvega razpisa za brezplačne kupone Wi-Fi izdala izjavo:

“V marcu 2018 je Evropska komisija odprla portal WiFi4EU (www.wifi4eu.eu) za namestitev brezplačnih javnih Wi-Fi točk na javnih trgih, knjižnicah, mestnih hišah ali drugih javnih mestih.

Program je ustvaril ogromno zanimanja. V manj kot dveh mesecih je zanimanje izrazilo več kot 18.000 občin, približno četrtina vseh v Evropi. Prvi razpis za zbiranje prijav se je začel 15. maja 2018. V nekaj sekundah se je prijavilo več kot 5.000 občin in v nekaj urah jih je to storilo 11.000. Po nekaj urah pa smo morali portal WiFi4EU zapreti kot odziv na informacije, ki jih je tretja stranka prejela o tehničnem vprašanju.

Med preiskavo je Komisija ugotovila napako v programski opremi, ki jo zagotavljajo izvajalci. To vprašanje je omogočilo nekaterim občinam, da se v dobri veri prijavijo, preden je bil klic odprt, medtem ko je drugim, potem ko se je klic odprl, to preprečilo.

Komisija je močno zavezana načelom poštenosti, preglednosti in zanesljivosti. Zato, ker je to tehnično vprašanje preprečilo vsem občinam, da se prijavijo pod enakimi pogoji, sem zahtevala, naj prvi klic prekličejo. Kuponi iz prvega kroga vlog bodo dodani v proračun za naslednji klic.

Od danes naprej vse občine, registrirane na portalu obveščamo o tej odločitvi. Njihove registracije bodo še naprej veljavne za prihodnje pozive, tako da jih bodo občine lahko ponovno uporabile z enim klikom na gumb. Tisti, ki še niso prijavljeni na portalu, bodo to lahko storili, ko se jeseni 2018 registracija pred naslednjim klicem, ko bodo IT težave v celoti rešene, ponovno odpre.

Dodelitev prvih kuponov je bilo načrtovano že po poletju, zato trenutno vprašanje ni povzročilo znatne zamude pri programu.”

Vir in več: http://europa.eu/rapid/press-release_STATEMENT-18-4158_en.htm

< Vse aktualne novice