• Domov
  • Novice
  • Izvedeno izobraževanje za občine na temo Zakona o nevladnih organizacijah

V prostorih Kreativnega centra Poligon je 9.10.2018 potekalo izobraževanje na temo novega Zakona o nevladnih organizacijah, ki je začel veljati 14. aprila letos. Ta v slovenski pravni red prinaša definicijo nevladne organizacije in uvaja status nevladne organizacije v javnem interesu, ki nadomešča sedanji status društva v javnem interesu. Zakon je prinesel tudi poenotene pogoje za pridobitev takšnega statusa za vse nevladne organizacije: društva, zavode in ustanove.

Voditelj izobraževanja je bil Matej Verbajs, vodja pravne službe CNVOS, strokovnjak s področja nevladniškega prava in aktiven član delovne skupine za pripravo novega Zakona o nevladnih organizacijah.

Predstavnicam in predstavnikom občin je predstavil pogoje, da neko organizacijo prepoznamo kot nevladno organizacijo po novem zakonu, pogoje za pridobitev statusa nevladne organizacije v javnem interesu, kako se ta status razlikuje od dosedanjega statusa društva v javnem interesu in kdo vse lahko takšen status dobi. Predstavil je tudi postopek pridobitve statusa in obveznosti NVO in ministrstva ter občin kadar gre za nevladno organizacijo v javnem interesu.

V drugem delu posveta smo se posvetili pravicam in ugodnostim, ki jih prinaša novi zakon NVO in NVO v javnem interesu, evidenci nevladnih organizacij v javnem interesu in skladu za razvoj nevladnih organizacij. Ne nazadnje pa so se udeleženke in udeleženci seznanili z uporabo dikcije »nevladna organizacija« v občinskih javnih razpisih, kakšne so naloge občin pri podpori nevladnemu sektorju ter Strategiji razvoja nevladnih organizacij po Zakonu o nevladnih organizacijah in vlogi občin v Strategiji.

< Vse aktualne novice