• Domov
  • Novice
  • Katere podatke lahko občina pridobiva, uporablja in hrani v okviru pametnih mest?

Informacijski pooblaščenec je izdal pojasnilo v zvezi z obdelavo osebnih podatkov v okviru pametnih mest.

Razvoj pametnih mest temelji na vzpostavitvi celotnega sistema strojne in programske opreme ter aplikacijskih komponent, kot so senzorji za merjenje različnih parametrov v objektih, prostorih in območjih (temperatura, količina snovi v vodi ali zraku, geolokacija, …), komunikacijska infrastruktura, ki podatke prenaša v centralni sistem, hramba podatkov in uporaba aplikacij (veliko število senzorjev ustvari ogromne količine podatkov) ter aplikacije za pridobivanje podatkov in pripravo analiz.

Obdelava osebnih podatkov v okviru pametnih mest, t.j. rešitev, kot so spremljanje zasedenosti parkirnih površin, merjenje kakovosti zraka (okoljska senzorika), zajem in merjenje porabe vode in energentov, razvoj pametne ulične razsvetljave in merjenje zadovoljstva občanov, zahteva izvedbo predhodne ocene učinkov na varstvo osebnih podatkov, je zapisano v pojasnilu Informacijskega pooblaščenca.

Ocena učinka naj bi obsegala:

  • sistematičen opis dejanj in namenov obdelave, kadar je ustrezno pa tudi zakonitih interesov, za katere si prizadeva upravljavec;
  • oceno potrebnosti in sorazmernosti dejanj obdelave glede na njihov namen;
  • oceno tveganj za posameznike, na katere se nanašajo osebni podatki
  • ukrepe za obravnavanje tveganj, vključno z zaščitnimi ukrepi, varnostne ukrepe ter mehanizme za zagotavljanje varstva osebnih podatkov.

Podrobnejše informacije so v Mnenju IP glede pametnih mest in obdelave osebnih podatkov.

Povezave:

V kolikor potrebujete pomoč pri pripravi predhodne ocene učinkov na varsto osebnih podatkov, se lahko obrnete na Sekretariat SOS oz. pogodbenega partnerja Dataofficer d.o.o.

Pri tem ne spreglejte, da je potrebno presojo učinkov pripraviti tudi pred uvedbo video nadzora na javnih površinah, kratka navodila so pripravili v Dataofficer d.o.o.

< Vse aktualne novice