• Domov
  • Novice
  • Konferenca Mediteranska mreža najlepših vasi

IMG_6739[1]Iz Skupnosti občin Slovenije smo se odzvali povabilu na 3. mednarodno konferenco Najlepših vasi Mediterana, ki je potekala v soboto in nedeljo 17. in 18. oktobra v Italijanskem mestecu Cisternino. Manjša mesta, bogata s kulturno dediščino, imajo potencial za razvoj turizma, vendar običajno premalo sredstev za uspešno promocijo. S povezovanjem oziroma mreženjem teh mestec ali vasi, in skupnim nastopom na turističnem trgu se po mnenju organizatorjev konference lahko uspešno soočajo z izzivi. Italija je svojo nacionalno mrežo najlepših vasi že vpostavila pred leti in številni manjši kraji, kot je Cisternino beležijo porast števila turistov, kar so predstavili na konferenci.

Posebna tema konference je bilo zagotavljanje namestitvenih kapacitet v ruralnih okoljih v obliki razpršenih hotelov in v praksi so si lahko udeležIMG_6727[1]enci konference dva takšna razpršena hotela tudi ogledali v krajih Arbelobelo in Locorotondo.

Na konferenci so bile prisotne delegacije različnih sredozemskih držav, Italije, Slovenije, Hrvaške, Grčije, Turčije, Jordanije, Palestine, Španije in Malte. V Palestini so naprimer že vpostavili svojo nacionalno mrežo najlepših vasi, predstavili pa so tudi svoje izkušnje pri vzpostavitvi skupnostnih hotelov, kot pri njih imenujejo razpršene hotele.

Projekt FUTURE OF OUR PAST (FOP), ki se osredotoča na razvoj trajnostnega turizma v zgodovinskih mestnih jedrih Sredozemske regije, je pozval vse prisotne predstavnike lokalnih skupnosti, da se lahko vključijo v projektno mrežo mest s pismom o nameri, s katerim dobijo pravico do uporabe vseh orodij razvitih v okviru projekta, brez kakršnihkoli finančnih obveznosti.IMG_6751[1]

FOP predstavitev projekta 1

FOP predstavitev projekta 2

FOP obrazec pisma o nameri

Na konferenci smo uspešno predstavili tudi aktivnosti s področja turizma, ki jih izvajamo v okviru SOS.  SOS oz. Slovenijo so na konferenci zastopali Peter Misja, predsednik Komisije SOS za turizem in župan Občine Podčetrtek, Sašo Dravinec, novinar in urednik Primorskih novic ter Saša Kek, koordinatorka komisije SOS za turizem. Stroške udeležbe so organizatorji krili trem članom posamezne delegacije po ključu 1 župan, 1 stokovni sodelavec in 1 novinar.

 

< Vse aktualne novice