• Domov
  • Novice
  • Ljubljana med 10 finalisti za “Evropsko prestolnico pametnega turizma”

Evropska komisija želi z projektom “Evropska prestolnica pametnega turizma” povečati prepoznavnost Evrope kot turistične destinacije in vzpostavitev platforme za izmenjavo najboljših praks na področju turizma med evropskimi mesti. Žiranti so izbrali deset finalistk, ob Ljubljani so finalisti še mesta Bratislava, Breda, Bremerhaven, Göteborg, Karlsruhe, Malaga, Nica, Ravena in Torino.

Finalna mesta so izbrali med zgolj 35 prijavljenimi iz 17 članic Evropske unije. Skupnost občin Slovenije je ob prejemu poziva k prijavi, zasledila omejitev, kandidirala so lahko le mesta nad 100.000 prebivalci. V Sloveniji imamo veliko manjših mest in občin oz. destinacij, vključenih tudi v Zeleno shemo slovenskega turizma, ki bi lahko številnim drugim bila za vzor in zgled. »Smart« ni in ne sme biti domena velikih mest, tako kot ne trajnost, dostopnost, kulturna dediščina in kreativnost, na kar smo opozorili pristojno ministrstvo.

Ljubljani iskreno čestitamo in želimo srečo na predstavitvi v Helsinkih, kjer bodo izmed desetih izbrali dve mesti zmagovalki. Za prihodnje leto pa upamo, da bo Evropska komisija prag kandidatur znižala in da se prijavi čim več  občin iz Slovenije.

< Vse aktualne novice