S ciljem povezovanja manjših mest, ki so običajno izpuščene v kontekstu pametnega mesta, se je Skupnost občin Slovenije odzvala povabilu organizatorjev, ter pomagala pri promociji mednarodne konference Pametna mesta v srednji in vzhodni Evropi, ki je potekala 29. in 30. novembra 2017 v Ljubljani.

Vsako mesto, ne glede na velikost, želi prednosti in prednosti tako imenovanih pametnih tehnologij. Vendar gre običajno večina razvojnih naložb v velika metropolitanska mesta. Večina mest na območju srednje in vzhodne Evrope pa je manjša in zato imajo drugačna vprašanja in izzive in o tem je tekla beseda na konferenci. Vabilu na konferenco so se odzvali tudi iz drugih asociacij lokalnih skupnosti, ki jih povezuje mreža NALAS, ki so na konferenci izrazili navdušenje nad predstavitvijo občine Idrija in jih povprašali o možnostih prihodnjega sodelovanja. Predstavljenih je bilo veliko dobrih praks, veliko tehnoloških rešitev, ki lahko pomagajo pri oblikovanju boljšega življenjska okolja, med drugim tudi projektna pisarna PROPI, ki sta jo vzpostavili SOS in FLAPAX, pospeševalnik za pametna mesta.

Fotografije s konference so dostopne tukaj, predstavitve na tej povezavi.

Konferenca je bila prva te vrste v Sloveniji in so jo organizirali Strateško raziskovalno inovacijsko partnerstvo  (SRIP) Pametna mesta in skupnosti v partnerstvu in v sodelovanju z Evropsko komisijo in Watify, podpornik konference pa je bila, kot že omenjeno, tudi Skupnost občin Slovenije.

 

< Vse aktualne novice