• Domov
  • Novice
  • Merjenje napredka decentralizacije in učinkov na prebivalce

NALAS je v sodelovanju z misijami OVSE v regiji jugovzhodna Evropa začel z aktivnostmi za vzpostavitev Observatorija za decentralizacijo NALAS, katerega cilj je spremljanje napredka decentralizacije v državah jugovzhodne Evrope in zagovarjanje boljših storitev za svoje državljane. Prva serija delavnic je bila organizirana od 12. do 13. septembra 2017 v Jahorini v sodelovanju z misijo OVSE v Bosni in Hercegovini. Delavnica je bila osredotočena na razpravo o področjih merjenja, pa tudi na kazalce, ki bi lahko pokazali napredek decentralizacije in vpliv, ki ga ima na življenje državljanov.

“Vesel sem, da so se združili najboljši strokovnjaki iz vseh delovnih skupin NALAS, ki skupaj oblikujejo nov merilni sistem za opazovanje napredka decentralizacije v regiji. To se bo zgodilo prvič in je tako potrebno,” je povedal Mičo Mičić, predsednik NALAS-a in župan mesta Bijeljina in dodal: “Lahko govorim kot predsednik NALAS-a in kot župan istočasno. Morali bi imeti jasen pogled na resnične razmere s decentralizacijo s trdimi dokazi, številkami in kazalniki. Ugotoviti moramo, kje smo in kam gremo v regiji in širše v Evropi”.
Delo temelji na tem, kar je NALAS že storil na področjih fiskalne decentralizacije in primerjalne analize odpadkov. “Do zdaj smo v odličnem poročilu o fiskalni decentralizaciji, ki smo ga izdelali v NALAS-u, vzpostavili konstruktiven dialog z nacionalno vlado. Ni dvoma, da bo to še učinkovitejše orodje, če bomo tudi videli decentralizacijo iz drugih perspektiv “, je sklenil Mičić. “Takšen observatorij je v naši regiji zelo potreben,” je povedala Ljiljana Perkušić, državna šefica demokratičnega upravljanja v misiji OVSE v BiH. “Pomagal bo pri oblikovanju boljših odločitev občinskih asociacij in občin, pa tudi misij OVSE po vsej regiji, v smeri podpore decentralizaciji in lokalni samoupravi”.
Iz SOS so se delavnice udeležili trije predstavniki, Izidor Jerala iz MO Novo mesto, član delovne skupine za urbano načrtovanje, Nejc Jurko, ki je nadomeščal Boštjana Kranjca iz KSSENA energetske agencije, član delovne skupine za energetsko učinkovitost in Saša Kek iz Sekretariata SOS, članica delovne skupine za trajnostni turizem in črpanje EU sredstev.


Nazadnje posodobljeno:
< Vse aktualne novice