V Mariboru so 19. oktobra 2017 Ministrstvo za okolje in prostor, Inštitut za politike prostora in Skupnost občin Slovenije organizirali mednarodno konferenco, na kateri je tekla beseda o potencialu mest za prehod v krožno gospodarstvo. Udeleženci so se lahko seznanili tudi s programom URBACT in možnostmi sodelovanja na razpisih za prenosna omrežja.

Pozdravne nagovore in uvodne misli so z udeleženci delili Dr. Andrej Fištravec, župan Mestne občine Maribor, Tadej Slapnik, državni sekretar Kabineta predsednika Vlade RS in Barbara Radovan, Generalna direktorica Direktorata za prostor, graditev in stanovanja, Ministrstva za okolje in prostor.

Aktivnosti Partnerstva za zeleno gospodarstvo Slovenije je povzela Mag. Janja Kreitmayer McKenzie, iz Ministrstva za okolje in prostor in Partnerstvo za zeleno gospodarstvo.

Dr. Kai Böhme, Spatial Foresight, je v nadaljevanju spregovoril o krožnem gospodarstvu in njegovi teritorialni dimenziji. V svoji predstavitvi je med drugim izpostavil:

Vizije brez ukrepov so sanjarjenja. Ukrepi brez vizije lahko postanejo nočne more.

Sledili sta predstavitvi dveh tujih praks. Prva o civilno družbenih alternativnih modelih za krožne tokove virov, ki jih je predstavila Dr. Daniela Patti, Eutropian. Iz zbirke projektov Cooperativecity  je predstavila dva, Staro tržnico v Bratislavi in Borgheto San Carlo – zadrugo mladih kmetov. Pristop k ustvarjanju krožnih mest, primer projekta Foodlogica, ki se v kratkih prehranskih verigah osredotoča na vprašanje transporta in Wastedlab, skupnostne iniciative za spodbujanje ločevanja odpadkov je predstavila Francesca Miazzo, M.Sc., soustanoviteljica in direktorica fundacije CITIES.

Igor Kos iz Mestne občine Maribor oz. Inštituta WCYCLE je predstavil domačo dobro prakso prehoda v krožno gospodarstvo, strateško mestno usmeritev, ki je že podprta s različnimi evropskimi viri v okviru projektov s skupno vizijo WCYCLE.

V nadaljevanju sta bili predstavljeni še dve dobri praksi programa URBACT in sicer: Čebelja pot (angl.), ki jo je predstavila Nataša Jazbinšek Sršen, Mestna občina Ljubljana in Prenova soseske Planina (angl.), ki jo je predstavila Sanja Kožman, Mestna občina Kranj.

Srečanje se je zaključilo z nagovorom Kristijana Radojčića iz Sekretariata URBACT, ki je predstavil priložnosti programa za izmenjavo znanj in dobrih praks med mesti tudi za prehod v krožno gospodarstvo s podporo programa URBACT.

Dogodek je vseskozi odlično povezoval Marko Peterlin, IPoP.

Predstavitve:

Čebelarstvo in čebelja pot v Ljubljani_Nataša Jazbinšek Seršen

Partership for a Green Economy_Janja Kreitmayer McKenzie

Poziv za prenosna omrežja_Kristijan Radojčić

Prehod urbane regije v krožno gospodarstvo_Igor Kos

Prenova in oživitev stanovanjske soseske Planina_Sanja Kožman

Quo Vadis, Europa_Kai Boehme

Thinking Circular Acting Local_Francesca Miazzo

 

< Vse aktualne novice