• Domov
  • Novice
  • Minister Medved gostil delegacijo skupnosti v Svetu Evrope

Minister za javno upravo Rudi Medved je v torek, 23. oktobra 2018 na razgovor povabil delegacijo skupnosti in združenj v Kongresu lokalnih in regionalnih oblasti Sveta Evrope. Ključna tema pogovora je bila namenjena stališču delegacije do 3. poročila o stanju lokalne demokracije v Republiki Sloveniji, ki ga bo na 35. seji v začetku novembra obravnavala Kongres. Delegacija Kongresa je v začetku tega leta opravila 3. monitoring o stanju lokalne demokracije s Sloveniji, pred tem je bil takšen monitoring opravljen v letih 2001 in 2011.

Na sestanku z delegacijo se je Minister pritrdil Poročilu Kongresa lokalnih in regionalnih oblasti pri Svetu Evrope, ki v priporočilih predlaga  prevetritev nalog in pristojnosti občin in dvig kakovosti javnih lokalnih storitev ter uvedbo davka na premoženje. Ob tem je dodal, da se teh nalog ministrstvo v sodelovanj z resorji in združenji že loteva, intenzivnost pa se bo povečala po izvedenih lokalnih volitvah 2018.

Prisotni člani delegacije Bernardka Krnc, Breda Pečan in Vladimir Prebilič so izrazili zadovoljstvo nad povabilom ministra ter srečanjem, saj zanimanja najvišjih predstavnikov Vlade RS za delo delegacije v preteklosti praktično ni bilo. Po mnenju delegacije bi moral Svet Evrope in znotraj njega Kongres lokalnih in regionalnih oblasti vedno bolj pridobivati na teži ob vedno pogostejših posegih v temeljne vrednote ter temeljne pravice posameznic in posameznikov. Tudi zato so predlagali, da Vlada RS pozove ostale države članice Sveta Evrope, da se poveča finančna participacija za delo Kongresa. Minister se je prav tako zahvalil delegaciji za dosedanje delo, konec leta 2018 se bo namreč oblikovala nova delegacija.


Nazadnje posodobljeno:
< Vse aktualne novice