• Domov
  • Novice
  • Mongolska delegacija navdušena nad razvojem, inovativnostjo in lepoto slovenskih občin

Med 5. in 9. novembrom se je na študijskem obisku v Sloveniji mudila dvajsetčlanska delegacija mongolskih regionalnih in lokalnih oblasti ter gospodarstvenikov in raziskovalcev iz province Darkhan-Uul. Obisk in aktivnosti smo družno organizirali Občina Ajdovščina, Mreža združenj lokalnih oblasti jugovzhodne Evrope (NALAS) in Skupnost občin Slovenije.

Visoki gostje mongolske delegacije so svoj obisk začeli z ogledom inovativnega in sonaravnega primera turistične kmetije Belajevi v  Divači, kjer so se med sprehodom po naravni lekarni okrog 130-ih  vrst in sort zdravilnih rastlin,  dišečih začimbnic in divjeraslih užitnih rastlin prepustili pokušini zeliščnih prigrizkov. Nato jih je v Lipici očarala še izvorna kobilarna edinstvene pasme konj Lipicancev, ki je najstarejša evropska kobilarna, ki kontinuirano vzreja isto pasmo konj.

Naslednjega dne so se odpravili na Bled, kjer jih je poleg čudovitega vremena in vodenega ogleda v izvedbi Turizma Bled, s predstavitvijo zgodovine Občine Bled in njenega razvoja, zlasti na področju mobilnosti in seveda razvoja in promocije turizma, navdušil župan Janez Fajfar. V popoldanskem času so si ogledali še Postojnsko jamo, kjer so se odpravili na 5 km dolgo pod v podzemlju kraške jame.

V občini Ajdovščina so se naslednjega dne seznanili s primeri dobrih praks, ki jih Občina Ajdovščina izvaja na področju kmetijstva in gospodarstva. V sklopu obiska se je delegacija srečala z županom Tadejem Beočaninom, ki jim je predstavil delovanje in usmeritve občine. Delegacija se je srečala tudi z direktorico Razvojne agencije Rod, Brigito Habjan Štolfa, ki je predstavila delo agencije, kot podporne ustanove na različnih gospodarskih področjih. Vodja oddelka za gospodarstvo in razvojne zadeve Občine Ajdovščina Janez Furlan je predstavil ukrepe za krepitev in razvoj kmetijstva v Vipavski dolini, s poudarkom na digitalizaciji ter prilagajanju na podnebne spremembe. V sklopu obiska si je delegacija ogledala mestno jedro Ajdovščine in Vipavski Križ, v popoldanskem delu obiska pa je obiskala podjetji Škrlj d. o. o , ki je prepoznavno evropsko podjetje z uveljavljenimi mednarodnimi trgi, specializirano na področju proizvodnje opreme iz nerjavnega jekla za potrebe vinarstva, pivovarstva, živilsko predelovalne, farmacevtske in procesne industrije ter največjega proizvajalca sladoledov v Sloveniji, podjetje Incom. Zvečer so na Smrekarjevi domačiji v Postojni okusili izvedeli več o tradicionalnem kraškem kmetijstvu, pomenu povezovanja kmetov in okusili jedi, pripravljene izključno iz sestavin pridelanih na družinski in okoliških kmetijah.

Zaključni dan študijske ekskurzije je delegacijo v duhu poslovnega povezovanja vodil v Pivko, natančneje perutninarstvo Pivka. Delegacijo je sprejel predsednik uprave mag. Janez Rebec, ki je predstavil sistem dela podjetja v Sloveniji in poudaril pomen povezovanja in izmenjave dobrih praks. Ob zaključku svojega bivanja v Sloveniji si je delegacija ogledala še glavno mesto in se navdušila nad lepotami Plečnikove dediščine ter ukrepi mehke mobilnosti za trajnostni razvoj velikih mest.

O smiselnosti takšnih projektnih izmenjav je guverner province Darkhan-Uul Azjargal Boldbaatar povedal, da »izmenjava znanja odpira vrata in nove priložnost za razvoj lokalnim skupnostim  in regionalnim uradnikom ter mongolskim deležnikom, vključno z raziskovalci, akademskimi in tehničnimi strokovnjaki.«


Nazadnje posodobljeno:
< Vse aktualne novice